La ora actuală, infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infecții transmise pe cale sexuală, până la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contactând o astfel de infecție la un moment dat în viață.
Acest virus cauzează diverse afecțiuni, de la negi la cancer de col uterin. HPV-urile sunt niște virusuri mici, care infectează epiteliul cutanat și cauzează negi (condiloame). Există două tipuri de HPV: virusurile non-oncogenice, cu risc scăzut și virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase. Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului, condiloame genitale și leziuni laringeale.
Virusurile Papiloma Umane cu risc ridicat pot cauza, însă, anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin.
Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoană infectată, chiar dacă aceasta prezintă sau nu simptome, iar manifestările infecției pot apărea și peste ani de la momentul infectării. În același timp, există o serie de factori care au legătură cu persistenţa infecțiilor cu HPV oncogene în cazul femeilor, precum numărul mare de sarcini, fumatul, alimentația deficitară, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar și existența altor infecții cu transmitere sexuală.
De asemenea, există și alți cofactori care pot face ca infecția cu HPV să progreseze spre cancer, precum infecția simultană cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau încărcătura virală mare.
Transmiterea HPV poate fi redusă, totuși, prin utilizarea prezervativelor în timpul contactelor sexuale, însă protecția nu este completă, deoarece virusul se poate transmite și prin contact cutanat la nivelul zonelor genitale. Cea mai sigură metodă de limitare a infecțiilor HPV este relația monogamă cu un partener neinfectat.
Potrivit specialiștilor Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”, infecția cu HPV este cea mai întâlnită infecție virală a aparatului reproducător și provoacă o serie de afecțiuni. „Cu siguranță ați auzit că virusul HPV este în strânsă legătură cu cancerul de col uterin.
Aveți toate motivele să vă îngrijorați și să luați măsuri pentru prevenire, deoarece peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin sunt diagnosticate anual. Pentru că ați aflat care sunt pericolele prezenței virusului HPV este important să știți ce înseamnă prevenția, diagnosticarea precoce si tratamentul. În Euromaterna puteți efectua controalele necesare, în vederea diagnosticării la timp a acestei afecțiuni, precum și metodele de tratament”, au precizat medicii constănțeni.