Ciupercile sau micozele sunt inamici cunoscuţi ai sănătăţii noastre, acestea afectând organismul la toate nivelurile. Studii recente au demonstrat că ele ar putea fi responsabile şi pentru declanşarea bolii Alzheimer.
Potrivit EFE, cercetătorii de la Centrul de Biologie Moleculară "Severo Ochoa" (centru mixt UAM - Consiliul Superior pentru Cercetări Ştiinţifice) au descoperit elemente caracteristice ciupercilor în mostre de creier prelevate de la pacienţii care fuseseră diagnosticaţi cu Alzheimer.
Descoperirea este una importantă, având în vedere că Alzheimer este o boală ale cărei cauze sunt încă un mister. Oamenii de ştiinţă au localizat resturi de ciuperci, de tipul drojdiilor, prin intermediul imunofluorescenţei. Tehnica are la bază utilizarea unui anticorp care, unit pe cale chimică cu o substanţă fluorescentă, a semnalat, în cazul acesta, proteinele fungice. A fost extras ADN din mostre cerebrale prelevate de la pacienţi şi a fost aplicată tehnica PCR (Polymerase Chain Reaction) ce constă în reacţia în lanţ a polimerazei.
Astfel, cercetătorii au identificat prezenţa de specii precum Cladosporium spp, Phoma, Malassezia spp şi diferite specii de Candida. În acest sens, s-au realizat experimente pe şoareci. Scopul iniţial al infectării cobailor cu Candida glabrata a fost stabilirea posibilităţii integrării drojdiilor în ţesuturile mamiferelor. În urma utilizării anticorpilor policlonali obţinuţi de la iepuri împotriva Candida glabrata, au fost identificate celule imunopozitive în citoplasma celulelor din ţesutul ficatului, splinei şi creierului şoarecilor infectaţi.
În cazul persoanelor decedate de Alzheimer, mostrele de creier prelevate indică prezenţa unui mare număr de specii, între 10 şi 15, acestea fiind repartizate omogen în creier. Cum ajung totuşi ciupercile la creier? Potrivit lui Luis Carrasco, profesor în microbiologie şi lider al echipei de cercetarecare arealizat această descoperire, la creier pot ajunge infecţii de orice tip, de la virusuri, bacterii şi ciuperci, până la protozoare şi chiar viermi. La dezvoltarea acestor infecţii contribuie mai mulţi factori, precum o slăbire a sistemului imunitar sau o dietă nepotrivită. Profesorul îi linişteşte pe cei care prezintă micoze pe mucoase sau pe piele, imunitatea crescută fiind "prima barieră care împiedică aceste infecţii să treacă în restul corpului."
Rezultatele cercetărilor sunt un pas înainte în identificarea cauzelor bolii Alzheimer, însă nu sunt definitive. Ele vor continua pentru a stabili dacă ciupercile sunt cu adevărat principala cauză a declanşării acestei boli. Vor fi realizate studii în acest sens şi de către alte grupuri de oameni de ştiinţă, iar dacă rezultatele se vor confirma în mai multe laboratoare, s-ar putea efectua în viitor un test clinic.