24 Februarie 2017
1711 accesări
0 comentarii

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă vrea să-şi monitorizeze cât mai bine infecţiile suplimentare ce pot apărea pe parcursul internării unui pacient, motiv pentru care a scos deja la concurs un post de şef serviciu Prevenire şi Control Infecţii Nozocomiale. La concurs se pot prezenta medici cu o vechime de cel puţin cinci ani şi care au obţinut atestatul în managementul serviciilor de sănătate sau care depun declaraţie pe propria răspundere că îl vor obţine în maximum un an de la numirea în funcţie.

Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, la finele anului 2016, aici au fost raportate 164 infecţii nozocomiale, iar în 2017, alte 24 astfel de cazuri.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, dr. Constantin Dina, a precizat că, anul trecut, au fost înregistrate la nivelul întregului judeţ un număr de 179 de infecţii de acest gen. Cele mai multe cazuri figurează la SCJU - 163, şase la Spitalul Municipal Mangalia, patru la Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare, trei la Spitalul Municipal Medgidia şi două la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase.

Aceste infecţii sunt un risc real pentru bolnavi şi pot apărea oricând, cauzele fiind multiple, dar ţin în mare parte şi de imunitatea pacientului. În Constanţa, se poate vorbi despre infecţiile nosocomiale cu stafilococul auriu, Acinetobacter, Klepsiella, diferite infecţii virale etc.

„Oriunde în lume, populaţia se confruntă cu aceste infecţii, care atrag după sine o serie de probleme legate de costurile ridi-cate în vederea asanării focarelor. Din păcate, aceasta este cea mai importantă problemă şi nu este rezolvabilă. Aici vorbim deja despre germeni care nu mai răspund la ambioterapia clasică şi atunci eforturile sunt şi financiare şi de susţinere în timp, ca număr de zile, a bolnavilor internaţi, întrucât sunt infecţii multi-rezistente”, ne-a declarat directorul SCJU, dr. Cătălin Grasa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU