19 Martie 2021
298 accesări
0 comentarii

Toate doamnele și domnișoarele ar trebui să știe că zona genitală este una foarte sensibilă şi există o mulțime de infecții sau boli care pot apărea, indiferent dacă s-a început viața sexuală sau nu. Din păcate, o parte dintre ele nu au simptome.

Dacă ne referim la virusul HPV, acesta se face vinovat de apariția cancerului de col, iar sângerările anormale după un contact sexual sau secreția albicioasă sunt niște semne alarmante. De asemenea, începerea vieții sexuale de la o vârstă fragedă, contactele sexuale neprotejate, numărul mare de parteneri și igiena genitală precară, toate favorizează apariția acestei infecții.

Potrivit dr. Roxana Morozan, candidoza este o altă infecție cu care femeile se pot confrunta de-a lungul vieții. „Femeile trebuie să știe că toți avem ciuperca Candica Albicanis în organism, dar în momentul în care flora și mucoasa se modifică, la unele persoane se dezvoltă mai mult și va necesita un tratament lung. Partea proastă este că, de foarte multe ori, ele nu simt nimic și nu știu că sunt bolnave. O altă infecție este vaginoza bacteriană, de la care și partenerul de viață poate avea de suferit, dacă nu se depistează boala. Totuși, sunt și situații în care și excesul de igienă poate duce la dezvoltarea ei mai mult decât trebuie”, a subliniat specialistul.

Ați auzit de endometrioză? Simplele dureri de burtă sau crampe pe care le aveți atunci când vă aflați în perioada menstruației sunt ignorate de fiecare femeie, însă din nefericire aceleași simptome le dă și endometrioza, o boală de care suferă trei din zece femei și care este cauzată de apariția unor tumori benigne în țesutul uterin. Endometrioza este o afecțiune progresivă, cu o ameliorare a simptomelor după o sarcină și o regresie a simptomelor la menopauză. Cu toate acestea, există situații în care endometrioza este prezentă și după menopauză, în cazul unor secreții ale ovarului sau a unor tratamente cu estrogeni în perioada menopauzei. Diagnosticul și tratamentul endometriozei trebuie adaptat în funcție de simptomele femeii, severitatea simptomelor, dorința de a păstra fertilitatea, localizarea leziunilor endometriozice etc.

O ultimă infecție, care nu trebuie ignorată este vaginita. Vaginitele

Chlamydia trachomatis netratate pot duce la inflamarea pelvină sau mai rău, la sterilitate. Această infecție este cea mai des întâlnită boală cu transmitere sexuală, care se ia printr-un contact sexual neprotejat.

Cele mai comune cauze ale afecțiunii sunt legate de microorganisme care trăiesc în vagin. Totodată, este necesar să precizăm că, atât candidoza, cât și vaginoza bacteriană au simptome similare. Infecțiile candidozice apar prin dezvoltarea masivă a fungilor ce trăiesc în organism, iar vaginoza bacteriană apare când echilibrul bacterian este răsturnat. În ambele cazuri, secreția are culoare albă sau gri.

Cum le deosebiți? Dacă există un miros urât de pește, este vorba de vaginoză bacteriană. Dacă secreția are aspect brânzos, este vorba despre o infecție fungică. Desigur, și aceasta poate cauza mâncărime și arsură, deși și vaginoza bacteriană poate da mâncărimi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU