07 Decembrie 2015
1455 accesări
0 comentarii

Infecţia urinară este una dintre cele mai frecvente boli cu care pacienţii se prezintă la cabinetul medicului de familie. Totuşi, este îngrijorător faptul că multe persoane preferă să se trateze după ureche, în vreme ce infecţia continuă să recidiveze, să creeze disconfort şi chiar să se agraveze.


Cauze infecţiilor urinare sunt multiple

Prof. univ. dr. Viorel Tode, medic primar urolog, explică faptul că infecţiile urinare pot avea cauze care provin din exteriorul sau din interiorul organismului.

„Cauzele infecţiilor urinare care provin din exterior includ infecţii care se pot lua pe cale digestivă, infecţii contactate de pe toalete neîngrijite sau prin manevre medicale efectuate cu instrumente necorespunzătoare”, declară medicul. Pe de altă parte, „cauzele care provin din interior pot fi infecţiile digestive de tipul colitelor, malformaţiile congenitale”, adaugă specialistul.

La rândul lor, aceste infecţii pot fi specifice, fiind provocate de germeni bine definiţi, spre exemplu de cei care provoacă tuberculoza, candidoza sau chlamydia. „Infecţiile nespecifice pot fi provocate de colibacili, enterococi, stafilococi, streptococi. Spre exemplu, amigdalele cu puroi sunt provocate de un streptococ şi trebuie tratate pentru a nu declanşa alte infecţii”, precizează dr. Viorel Tode. În acest sens, medicul atrage atenţia că „toţi bolnavii cu infecţii de focar – enterocolite, infecţii genitale – pot face infecţii urinare dacă nu se tratează corespunzător”.

Şansele de a face o infecţie urinară sunt destul de mari în cazul femeilor. Experţii au stabilit că una din două femei prezintă riscul a face o astfel de infecţie de-a lungul vieţii. Potrivit dr. Viorel Tode, acest lucru este determinat de faptul că „uretra femeii măsoară doi centimetri”. Uretra – tubul care transportă urina din vezică în afara corpului – se situează în apropierea anusului. Bacteriile din intestinul gros, precum E. coli, se află în poziţia perfectă pentru a ajunge din anus, în uretră. De aici, ele pot ajunge până în vezica urinară, iar dacă infecţia nu este tratată, acestea continuă să infecteze rinichii.

Cum vă daţi seama că suferiţi de o infecţie urinară

Puteţi afla dacă aveţi o infecţie urinară, urmărind atent simptome precum senzaţia de arsură în timpul urinării, durere sau presiune în zona abdomenului inferior, nevoia urgentă şi frecventă de a urina, deşi cantitatea de urină este mică, senzaţie de oboseală, urină tulbure, închisă la culoare, roşiatică sau cu un miros neobişnuit, febră sau frisoane. Acesta din urmă ar putea fi un semn că infecţia a ajuns la rinichi.

Studiile arată că aproximativ una din cinci femei a experimentat a doua infecţie urinară, în vreme ce în unele cazuri, ea revine constant.

„Infecţiile urinare nu trebuie lăsate să se cronicizeze. Pentru a împiedica acest lucru, trebuie determinată clar cauza infecţiei şi aplicat un tratament corect”, declară dr. Viorel Tode.

Urmaţi tratamentul prescris de medic!

Dacă bănuiţi că suferiţi de infecţie urinară, adresaţi-vă medicului specialist şi nu încercaţi să vă trataţi singuri.

„În primul rând, pacientului trebuie să i se facă o urocultură cu antibiogramă. Aceasta constă într-o testare cu antibiotice pentru a verifica sensibilitatea la tratament. La femei, este necesar şi un examen cito-bacteriologic al secreţiei vaginale”, precizează medicul specialist.

Tratamentul infecţiilor urinare poate fi profilactic, igieno-dietetic – în care se recomandă evitarea alimentelor picante şi consumul a cât mai multe lichide – şi medicamentos, cu antibiotice.

Este extrem de periculos să neglijaţi sau să trataţi necorespunzător infecţiile urinare. Medicul atenţionează că „infecţiile netratate pot duce la distrugerea rinichiului şi la insuficienţă renală”.

Este foarte important să urmaţi tratamentul aşa cum vi l-a prescris medicul, chiar dacă între timp vă simţiţi mai bine. Beţi multă apă pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din organism.

Apropiaţii vă vor recomanda să trataţi infecţia în mod natural, cu ceaiuri de plante, şi să evitaţi consultul medical şi antibioticele. Ceaiurile sunt într-adevăr eficiente, dar numai preventiv sau alături de tratamentul medicamentos prescris de către medic. „Este recomandat consumul zilnic a unui litru şi jumătate – doi litri de ceai. Fluxul urinar duce la prevenirea infecţiilor urinare deoarece el antrenează şi microbii din urină care sunt eliminaţi pe această cale”, precizează dr. Viorel Tode.

De asemenea, unele studii susţin că sucul de merişoare ar fi eficient în combaterea infecţiilor urinare. Părerile cercetătorilor asupra eficienţei acestuia sunt împărţite. Unele studii au arătate că aceste fructe conţin tanine care împiedică bacteria E. coli – cea mai frecventă cauză a infecţiilor urinare – să se ataşeze de pereţii vezicii urinare, locul în care ar putea declanşa infecţia.

Pe de altă parte, în 2012 a fost efectuată o evaluare a 24 de studii referitoare la eficienţa sucului sau extractului de merişoare asupra infecţiilor urinare. Aceasta a demonstrat că merişoarele nu au redus în mod semnificativ incidenţa infecţiilor urinare.

Infecţiile urinare pot fi prevenite

Puteţi preveni apariţia infecţiilor urinare dacă trataţi corespunzător orice altă afecţiune de care suferiţi şi respectaţi regulile elementare de igienă. De asemenea, este important să urinaţi atunci când trebuie, să nu vă grăbiţi şi să vă asiguraţi că vezica este complet golită după urinare. Întotdeauna ştergeţi-vă din faţă în spate atunci când folosiţi toaleta. De asemenea, nu uitaţi să vă hidrataţi corespunzător.

Alegeţi să faceţi duş în loc de baie şi evitaţi gelurile de duş şi produsele de baie parfumate care nu fac decât să crească iritaţia.

Igienizaţi zona genitală înainte de contactul sexual, iar după ce acesta a avut loc, urinaţi pentru a elimina orice bacterie care ar fi putut intra în uretră.

Purtaţi lenjerie intimă din bumbac pentru a menţine zona genitală uscată. Evitaţi hainele prea strâmte sau lenjeria din nailon – acestea pot menţine umezeala şi crea astfel mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir