Deseori se vorbeşte despre infertilitatea femeilor, însă această problemă majoră de sănătate afectează şi bărbaţii. Lunar sunt depistate astfel de cazuri noi în rândul constănţenilor, după cum susţin chiar medicii urologi din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. Tocmai de aceea, absenţa unui centru specializat pe probleme de fertilitate îngreunează atât diagosticarea, cât şi tratamentul acestor tipuri de afecţiuni.
Fie că vorbim de bărbaţi sau femei, infertilitatea zdruncină viaţa multor cupluri. Raportându-ne exclusiv la partea masculină dintr-un cuplu, într-un număr mare de cazuri, calitatea sau cantitatea spermei unui bărbat reprezintă cauzele de infertilitate masculină. Sigur că se iau în calcul şi cauzele genetice sau dezechilibrele hormonale.
Factorii de care medicii ţin cont atunci când pun diagnosticul de infertilitate au în vedere în primul rând anomaliile lichidului seminal.
„În cazul infertilităţii masculine, vorbim despre categorii de subfertilităţi: astenospermie, adică mobilitatea spermatozoizilor este afectată, teratospermie, care se caracterizează prin prezenţa unor spermatozoizi cu morfologie sau formă alterată, sau oligospermie, adică insuficienţa numărului de spermatozoizi. Printre cauzele infertilităţii masculine, se numără problemele testiculare, afecţiunile glandei pituitare, probleme hormonale, blocarea pasajului ce permite spermei să treacă în timpul ejaculării, factori legaţi de stres sau vârsta pacientului. Testele de primă intenţie sunt spermograma, spermocultura, un test care se realizează în cazul în care pacienţii au o problemă de natură infecţioasă. Ulterior se trece la testele hormonale. În foarte multe dintre cazuri este nevoie de teste genetice, însă, din păcate, la Constanţa nu există un centru specializat pe infertilitate care să abordeze multidisciplinar şi complex toate aceste investigaţii şi problema în sine”, precizează dr. Azis Olgun, medic specialist urolog în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.
Cum se tratează
Tratamentul infertilităţii, oricare ar fi natura acesteia, va fi abordat în cazul ambilor parteneri de cuplu.
„Adesea, abordarea acestor cazuri este extrem de delicată, mai ales din cauza prejudecăţilor pacienţilor. Mulţi refuză să treacă prin teste din cauza faptului că nu deţin informaţii corecte şi consideră că infertilitatea le vizează exclusiv pe femei. De aici şi intervenţia tardivă. În ce priveşte partea masculină a unui cuplu, tratamentul va începe cu echilibrarea hormonală, adică aici va fi implicat şi endocrinologul. Ulterior, pacientul va fi urmărit şi i se vor administra minerale precum zinc, seleniu sau vitamina E şi coenzima Q10”, a mai spus medicul.
Infertilitate sau sterilitate
Cele mai multe probleme de infertilitate masculină pot fi remediate dacă se intervine cu tratamentele adecvate, este de părere medicul. Doar în cazurile în care fertilitatea are ca fond o problemă mult mai gravă, precum cancerul, se poate vorbi de imposibilitatea de a concepe un copil.
Pe de altă parte, specialistul atrage atenţia asupra diferenţei dintre infertilitate şi sterilitate, pe care le consideră două probleme diferite.
„Sterilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil. Nu se vorbeşte de sterilitate decât după un an de tentative regulate şi lipsite de succes în obţinerea unei sarcini. Infertilitatea, însă, este o problemă de sănătate care determină o reducere drastică a fertilităţii şi poate avea şanse de reuşită dacă se abordează metoda fertilizării în vitro”, a completat medicul.