19 Noiembrie 2015
3002 accesări
32 comentarii

Nu mai este o noutate că în ţara noastră natalitatea este în scădere. De cele mai multe ori, infertilitatea în cuplu este considerată a fi o problemă exclusiv a femeilor. Specialiştii atrag însă atenţia că şi bărbaţii au probleme de infertilitate, însă, fie din ruşine, fie din comoditate, ajung la medic târziu.

Un caz rar de infertilitate masculină l-a determinat pe prof. univ. dr.Viorel Tode, medic primar urolog, să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanţa controlului medical şi depistării din timp a acestei probleme. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 31 de ani, căsătorit de cinci ani, care s-a prezentat la medic din cauza imposibilităţii de a avea copii. În urma examinărilor medicale, s-a constatat că bărbatul nu prezenta testicule în scrot - unul dintre ele era prezent în regiunea inghinală, iar celălalt era absent. Deşi bărbatul a întreţinut raporturi sexuale normale, numărul de spermatozoizi era nul.

Oamenii nu mai fac controale medicale

Dr. Viorel Tode consideră că vina o poartă oamenii care refuză să consulte un medic din timp.„Nu este de conceput ca abia la vârsta de 31 de ani un bărbat să se prezinte cu punga scrotală nelocuită. Examenul clinic complet al bărbatului este obligatoriu încă de la naştere. Nu se mai examinează elevii la şcoală, pentru că nu mai sunt medici şcolari, iar la admiterea la liceu sau facultate se fac testări superficiale. Înainte astfel de examene medicale se realizau la armată, dar serviciul militar nu se mai efectuează. Nu se solicită analize de genul acesta nici pentru certificatele prenupţiale şi nici la angajare”,declară medicul specialist.

Infertilitatea în cuplu

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obţine o sarcină după un an de contacte sexuale neprotejate. Potrivit dr. Viorel Tode, infertilitatea este două tipuri. Cea primară are loc atunci când„un cuplu nu a avut nicio sarcină, iar cea secundară este cea în care nu mai apar noi sarcini”. Pe de altă parte, sterilitatea este infertilitatea dovedită şi ireversibilă”.Ea poate fi determinată de unele intervenţii chirurgicale, traumatisme sau torsiuni ce pot duce la atrofia testiculelor, alterări ale funcţiilor ejaculatorii sau erectile.

Medicul subliniază că infertilitatea afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Fertilitatea maximă este atinsă în jurul vârstei de 24 de ani - începe de la 13 ani şi se menţine până la aproximativ 65 ani.

Aproximativ o treime din cuplurile căsătorite procreează în următorii doi-patru ani după căsătorie. În cazul unui cuplu sănătos, în 25 la sută din cazuri, sarcina apare în prima lună, în 70 la sută, în primele şase luni, iar în 90 la sută din cazuri, în primul an. Statisticile europene arată că 25 la sută din cupluri nu reuşesc să conceapă după un an, 15 la sută solicită ajutor medical, iar cinci la sută rămân fără copii.

„Frecvenţa contactelor sexuale este importantă - un raport la trei zile, spermatozoizii fiind viabili în mucusul vaginal 48 de ore. Pentru procreare este important ca raportul sexual să aibă loc în ziua ovulaţiei sau în cele două zile precedente acesteia”,precizează dr. Viorel Tode.


Factorii care contribuie la instalarea infertilităţii masculine

Principalii factori care contribuie la dezvoltarea infertilităţii la bărbaţi sunt

infecţiile testiculului şi prostatei, bolile febrile prelungite, absenţa vaselor deferente, cancerul testicular. De asemenea, medicul atrage atenţia că şi fumatul asociat varicocelului, consumul de alcool, cofeină şi canabis, consumul exagerat al unor medicamente, pesticidele sau stresul pot fi responsabile pentru infertilitate. Alte boli precum hepatita cronică, diabetul zaharat, scleroza multiplă, anomaliile congenitale de structură sau poziţie a testiculelor pot duce la infertilitate.


Unde ne tratăm

Evaluarea cuplului fertil trebuie efectuată de către medici specialişti, în primul rând de către un ginecolog, putând fi solicitaţi şi urologul, endocrinologul, medicul de laborator sau specialistul în imagistică.

Se realizează anamneza sexuală care„se referă la activitatea sexuală, frecvenţa contactelor, modalitatea relaţiilor, durata acestora, folosirea sau nu a contraceptivelor”,afirmă medicul specialist.

La examenul de laborator pentru determinarea fertilităţii se vor cere: spermograma cu spermocultură şi antibiograma, determinări hormonale, LH, FSH, testosteron, estradiol, determinarea anomaliilor cromozomiale, biopsia testiculară, analiza capacităţii de fertilizare a spermatozoizilor.

Examinările clinice şi paraclinice trebuie să precizeze prezenţa sau absenţa infertilităţii masculine, cauza şi dacă este sau nu un proces reversibil, probabilitatea obţinerii unei sarcini prin inseminare folosind sperma partenerului cea de la donator (în cazul infertilităţii feminine).

„Recomandăm prezentarea pacienţilor de sex masculin la urolog pentru efectuarea examenelor clinice şi paraclinice în scopul diagnosticării şi începerii din timp a tratamentului pentru afecţiunile patologice care pot determina infertilitatea masculină”,mai spune dr. Viorel Tode.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

32 comentarii

20 octombrie
Aearzy
Yhtbef sdubfv

cozaar 25mg price - buy cozaar 25mg pill order cephalexin for sale

17 octombrie
Qejozw
Mwykvj aezaor

cleocin 150mg oral - buy generic cleocin for sale indocin brand

14 octombrie
Egnfpr
Awdzsl pmlyvu

order augmentin 1000mg sale - oral synthroid 150mcg how to get synthroid without a prescription

10 octombrie
Rykiow
Emisrp hqoctk

buy metronidazole 200mg for sale - purchase cenforce pills order cenforce generic

8 octombrie
Jgcfdl
Rboyvc olffrd

betamethasone 20gm uk - buy benoquin for sale buy benoquin without a prescription

5 octombrie
Cqmuwy
Jaxmxx zdtzyz

acticin us - retin cream brand retin over the counter

3 octombrie
Uzfgik
Jrjkrl kxxqmf

deltasone 5mg pill - oral prednisolone 20mg buy permethrin sale

30 septembrie
Htungn
Xltnme djdshm

brand isotretinoin 10mg - deltasone 20mg pills deltasone 10mg over the counter

27 septembrie
Fworgy
Zhtmib lypraw

buy cefdinir 300mg for sale - order cleocin cleocin for sale

21 septembrie
Wsdyvz
Ueuzyl robjgm

periactin medication - brand periactin 4mg buy generic zanaflex

1234
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir