Aţi stat prea mult la soare? În acest caz, sunt șanse mari să fi făcut deja insolație, iar dacă nu luați toate măsurile necesare, această insolație poate cauza o serie de daune cerebrale, poate afecta anumite organe şi în cazuri severe poate duce chiar la moartea pacientului.
Există oameni cărora le place să stea mai mult la plajă, să se bronzeze, dar toată lumea ar trebui să fie conștientă de faptul că, dacă se expun o durată prea mare de timp la căldură, riscă să facă insolație. În astfel de situații, sistemul natural de răcire a corpului, şi anume transpiraţia, nu poate ţine pasul, iar temperatura corpului începe să crească, în timp de metabolismul general scade. Altfel spus, expunerea îndelungată la soare, efortul fizic și umiditatea ridicată sunt cauzele care duc la producerea insolației.
De exemplu, în zilele caniculare, precum cele cu care ne confruntăm și în această perioadă, este absolut necesar să respectați anumite reguli pentru a vă feri de razele soarelui și de insolație. Potrivit dr. Veronica Lepădatu, în ceea ce privește insolația de efort, aceasta este cauzată de o creștere a temperaturii de bază a corpului, provocată de o activitate fizică intensă pe vreme caldă. Astfel, orice persoană care face un efort susținut sau lucrează afară pe vreme caldă poate suferi de insolație, dar este foarte probabil să apară dacă nu sunteți obișnuit cu temperaturi ridicate. Pe de altă parte, sunt și medicamente care afectează capacitatea corpului de a rămâne hidratat și de a răspunde la căldură. Ca urmare, fiți atenți la sănătatea voastră pe timpul verii, mai ales dacă luați medicamente care vă îngustează vasele de sânge (vasoconstrictoare), care reglează tensiunea arterială prin blocarea adrenalinei (beta-blocante), diuretice sau pentru a reduce simptomele psihiatrice (antidepresive sau antipsihotice).
Cum vă dați seama că ați făcut insolație? În primul rând, apar durerile de cap, greaţa, ameţelile, vărsăturile, oboseala accentuată și stările de slăbiciune. Acestora li se adaugă durerile şi crampele musculare. „Oricum, oamenii trebuie să ştie că insolația poate fi prevenită. Ce trebuie făcut? Evitați expunerea la soare timp îndelungat. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci se recomandă pauzele dese și utilizarea de haine deschise la culoare. Este absolut necesar să se consume apă cât mai multă atunci când valorile din termometre sunt ridicate”, a precizat medicul.
În caz de insolaţie, pacienţii se mai pot confrunta cu stări de iritabilitate, agitaţie, vorbire neclară, delir etc. În plus, căldura excesivă poate pune un stres suplimentar pe inimă, în efortul de a răcori corpul. În cazul în care aveţi alături o persoană cu insolaţie, ventilaţi aer spre ea şi stropiţi-o cu apă pentru a spori senzaţia de răcorire şi nu uitaţi să aplicaţi pungi cu gheaţă pe zona inghinală, axile, gât şi spatele pacientului. Aceste zone conţin multe vase de sânge superficiale, motiv pentru care răcirea lor poate reduce temperatura corpului.