Inima este organul vital în jurul căruia se concentrează toată activitatea noastră fizică şi emoţională. Ca urmare, sănătatea acesteia are implicaţii imediate asupra calităţii vieţii noastre, precum şi asupra altor organe din corpul nostru.
Una dintre complicaţiile date de funcţionarea necorespunzătoare a inimii este insuficienţa cardiacă. Potrivit dr. Corina Faur, această afecţiune se referă la incapacitatea inimii de a pompa cantitatea necesară de sânge către ţesuturi şi organe. Organismul, la rândul său, resimte această lipsă printr-un deficit de oxigen şi substanţe nutritive.
Desigur, afectate sunt toate organele, pentru că prin lipsa echilibrului circuitului sangvin, sângele stagnează şi se acumulează în organe, inima nemaifiind capabilă să-l primească. Factorii de risc sunt elementele care contribuie la slăbirea sistemului circulator. Ca orice boală, insuficienţa cardiacă devine susceptibilă pentru pacienţii care se confruntă deja cu alte probleme de sănătate. Fiind o afecţiune a inimii, organismul slăbit de un stil de viaţă haotic şi neechilibrat poate, încetul cu încetul, să fie suprasolicitat, începând astfel să cedeze.
Vârsta se consideră a fi un factor de risc odată cu atingerea vârstei de 55 ani, când prevalenţa acestei boli creşte. „Pe de altă parte, fumatul şi consumul de alcool sunt obiceiuri nocive pentru organism, având un impact puternic şi asupra inimii. Totodată, cantităţile considerabile de tutun şi alcool deteriorează funcţionarea în parametri normali ai circulaţiei în organism. Nu în ultimul rând, obezitatea este o reală ameninţare, deoarece prin nivelul de colesterol ridicat, vasele de sânge devin sufocate şi, astfel, se împiedică circulaţia normală”, a explicat medicul.
Conform unui studiu recent, aproximativ un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă, respectiv 4,7 % din populaţia de peste 35 de ani, însă nouă din zece persoane nu ştiu că au această afecţiune.
Practic, insuficienţa cardiacă este o boală cronică în care inima nu pompează suficient sânge spre organe pentru a susţine funcţionarea acestora. Principiile şi strategiile de tratament inovatoare, precum şi dispozitivele medicale de ultimă generaţie au crescut, în ultimii ani, speranţa de viaţă a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă. Totuşi, este obligatoriu ca pacientul să se prezinte în timp util la medic şi afecţiunea să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai incipient.
Printre simptomele cele mai întâlnite ale insuficienţei cardiace se numără: respiraţia grea, capacitatea de efort scăzută şi starea de oboseală, care împiedică pacientul să îşi desfăşoare activităţile curente.