18 Octombrie 2021
275 accesări
0 comentarii

Știți ce implică hrănirea în cazurile de disfagie? Alimentația în astfel de situații trebuie adaptată la nevoile fiecărui pacient, susțin medicii. În general, este important să acordați atenție texturii alimentelor, deoarece există riscul de sufocare. Pentru început, trebuie să țineți cont de faptul că o înghițitură normală permite ca toate alimentele să treacă din gură în esofag. În acest fel, se asigură funcționarea sincronizată a structurilor capului, gâtului și toracelui și închiderea căilor respiratorii pentru a preveni obstrucția acestora.

Pe scurt, omul poate ingera toate alimentele și lichidele necesare organismului. Termenul de disfagie se referă la o senzație de dificultate la înghițirea alimentelor solide sau lichide și, uneori, poate provoca chiar durere. Dacă o persoană întâmpină dificultăți când înghite alimente solide, aceasta indică o problemă de obstrucție, în timp ce disfagia la înghițirea de lichide indică o tulburare funcțională. Specialiștii afirmă că există mai mulți factori legați de dezvoltarea disfagiei. De exemplu, unii dintre cei mai frecvenți includ problemele de dezvoltare, paralizia cerebrală, tumorile la nivelul capului, al esofagului, al laringelui sau al gurii, precum și îngustarea esofagului. La acestea se adaugă problemele neurologice, cum ar fi accidentul cerebrovascular acut (AVC sau accident vascular cerebral), boala Parkinson, scleroza multiplă, leziunile cerebrale traumatice, demența și maladia Alzheimer etc. În ceea ce privește simptomele, este important să se țină seama de faptul că disfagia poate provoca o nevoie mai mare de a bea apă la masă, gură uscată, senzația că alimentele se blochează în gât, infecții respiratorii frecvente și altele.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU