Medicii specialişti de la Medstar General Hospital afirmă că, odată cu instalarea obezităţii, apar şi bolile (cardiace, respiratorii, de circulaţie etc.), afecţiuni ce pot pune viaţa în pericol. Obezitatea nu este doar o problemă estetică,ci şi o problemă de sănătate, căreia nu i se acordă suficientă importanţă.
Atunci când regimul alimentar şi mişcarea nu dau rezultate, singura soluţie indicată de medicii specialişti este intervenţia chirurgicală.
„În prezent, constănţenii diagnosticaţi cu obezitate morbidă nu mai trebuie să plece la centre din Bucureşti sau din ţară pentru a beneficia de intervenţii din sfera chirurgiei bariatrice, aşa denumita «chirurgie a obezităţii». Tehnici de vârf, de ultimă generaţie, practicate în SUA şi Europa, sunt disponibile şi pe plan local”, au declarat reprezentaţii Medstar General Hospital.
În primele opt luni,se pierd 40 de kilogrameGastrectomia longitudinală laparo-scopică (Sleeve Gastrectomy) este o tehnică nouă, apărută de aproximativ un deceniu în lumea medicală şi la care se apelează din ce în ce mai mult pe plan mondial.
„Intervenţia durează puţin (aproximativ o oră jumătate), perioada de recuperare post-operatorie este scurtă, pacienţii fiind externaţi din spital după 48 - 72 de ore, iar în primele opt - nouă luni de la operaţie, pacientul pierde între 30 şi 40 de kilograme. Şi, la fel de important, aceste kilograme nu le mai pun înapoi”, explică specialiştii.
Acest tip de operaţie este realizat de medicul chirurg Daniel Ovidiu Costea, în cadrul Secţiei de Chirurgie a Spitalului privat Medstar 2000.
Procedura constă în reducerea capacităţii gastrice. Potrivit medicului chirurg, „practic, se taie o porţiune din stomac, rămâne o «pungă» mult mai mică, astfel că pacientul se satură mult mai repede. Prin eliminarea unei porţiuni de stomac, se reduce şi numărul de celule responsabile cu senzaţia de foame, astfel că saţietatea apare mai repede”.
Obezitatea pune viaţa în pericol!
Medicii specialişti menţionează că, indiferent cât de mare este dorinţa de a pierde kilogramele în plus, sunt anumite etape ce trebuie parcurse, înainte de a ajunge pe masa de operaţie.
„Intervenţia chirurgicală este ultima armă împotriva kilogramelor, când toate celelalte mijloace au eşuat. În primul rând, pacienţii trebuie să urmeze un regim alimentar, cel puţin şase luni, să facă analize, investigaţii, să fie consultaţi de nutriţionist, endocrinolog, cardiolog, pneumolog. Chirurgul face parte dintr-o echipă mai mare, nu lucrează singur. Dacă în jumătate de an pacienţii nu reuşesc să slăbească, se apelează la operaţie”, explică reprezentanţii Medstar.
Operaţia este indicată persoanelor care sunt diagnosticate cu obezitate morbidă sau cu super obezitate morbidă, care le pune viaţa în pericol.
Riscuri şi beneficii
Dintre beneficiile gastrectomiei longitudinale laparoscopice, trebuie menţionate: pierderea relativ rapidă a kilogramelor, cât şi faptul că stomacul este redus în volum, dar îşi păstrează funcţiile intacte, astfel că pacienţii duc, ulterior, o viaţă normală, dar aceştia trebuie să acorde mai multă atenţie regimului alimentar şi să facă mişcare.
Posibilitatea de a dezvolta complicaţii, în timpul intervenţiei, creşte odată cu înaintarea în vârstăatât la femei, cât şi la bărbaţi, dar şi în funcţie de greutate.
Pentru detalii, programări şi consiliere, apelaţi numerele de telefon 0241.638.251, 0722.574.250 şi 0241.940.