Este frig, iar umezeala de afară ne împiedică să ne uscăm rufele în aer liber. Aşadar, alegem varianta mai comodă: le uscăm în casă, de cele mai multe ori pe radiator sau calorifer. Ceea ce trebuie să ştim este că acest procedeu nu este deloc unul sănătos. Din contră, vine la pachet cu multe boli.
De ce?
Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că hainele uscate pe radiator pot ridica nivelul de umiditate la peste 30 la sută și astfel se potcrea condiții ideale pentru dezvoltarea mucegaiului. Doar un singurteanc de haine proaspăt spălate conține aproximaiv doi litri de apă, care se evaporă în cameră.Mulţi oamenisunt vulnerabili în faţa ciupercilor, iar fungii le pot provoca boli ale plămânilor!
În plus, hainele umede atrag mulţi acarieni până se usucă, riscul formării de spori care afectează calitatea aerului creşte. În acest fel, se creează un mediu dăunător pentru persoanele astmatice sau alergice. Traiul într-o casă cu igrasie poate cauza reacţii alergice şi infecţii, care duc la scăderea imunităţii. Primele semne că igrasia şi mucegaiul îţi „atacă” sănătatea sunt: tusea, oboseala constantă, senzaţia de iritare a ochilor, a gâtului şi a pielii, durerile de cap, greaţa.
Cum evitaţi formarea igrasiei?
Pe lângă uscarea rufelor în exteriorul casei, pentru evitarea formării igrasiei, se recomandă următoarele: 1. deschide geamurile zilnic timp de 20 de minute, indiferent de vreme, şi ridică storurile pentru a lăsa lumina să pătrundă în toate camerele. 2. foloseşte un dezumidificator. 3. Curăţă cu regularitate rosturile faianţei şi gresiei din bucătărie şi baie, pentru că umiditatea din aceste camere permite formarea mucegaiului. 4. Alege ventilatoare pentru baie şi bucătărie, respectiv o hotă tot în scopul de a evita apariţia condensului şi a igrasiei.