09 Martie 2021
366 accesări
0 comentarii

Kilogramele în plus pot duce la apariția a numeroase probleme de sănătate. Specialiștii sunt de părere că un exces de peste zece kilograme declanșează hipertensiunea, diabetul, colesterolul, dar și apneea în somn. Dacă aceste kilograme sunt acumulate într-un timp prea scurt, este cu atât mai periculos. Cele mai riscante perioade de îngrășare sunt după 40 de ani sau la terminarea pubertății (după 18-19 ani), spune dr. Andreea Oprescu, specialist diabet și boli metabolice.

Kilogramele acumulate în partea de sus a corpului produc efecte greu de imaginat asupra organelor, de la ficat, inimă și pancreas, până la plămâni și diafragmă.

În primul rând, a precizat medicul, apare steatoza hepatică non-alcoolică, ceea ce presupune încărcarea grasă a ficatului. Mai departe, aceasta poate duce la ciroză, diabet și colesterol ridicat. Din cauza presiunii abdominale crescute, mușchiul diafragmatic este ridicat, iar cutia toracică este comprimată, declanșând sindrom de hipoventilație și reflux gastro-esofagian.

Totodată, depunerea grăsimii în pericard duce la cardiomiopatie, iar cea de pe pancreas- la diabet zaharat. Depunerea grăsimii pe vasele de sânge este, însă, cea mai periculoasă, având în vedere riscul crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Pentru a scăpa de greutatea în exces, medicul vă sfătuiește să consumați 5-6 mese mici și gustări pe zi, inclusiv micul dejun, pentru a reduce foamea și supraalimentarea (nu mai mult de 1.400 de Kcal/zi). În același timp, limitați pe cât posibil, produsele din cereale rafinate, precum pâinea albă, cerealele dulci, paste și orez, la 300 de grame pe zi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU