Kinetoterapia aduce reale beneficii gravidei, prin menţinerea tonusului muscular, dar în acelaşi timp şi menţinerea stării de relaxare optimă
Exerciţiul fizic, element de bază al kinetoterapiei, reprezintă pentru viitoarele mămici un important beneficiu pentru a face faţă sarcinii, naşterii şi refacerii mai rapide. Antrenarea din timp a organismului pentru momentul naşterii, trebuie să devină prioritară, fapt pentru care kinetoterapia destinată gravidelor este necesară. Kinetoterapia adresată gravidelor este adaptată în funcţie de trimestrul de sarcină şi urmăreşte obţinerea anumitor obiective prin utilizarea unor metode şi exerciţii terapeutice, specifice. Modificările fiziologice de sarcină impun totuşi limitarea efortului fizic, astfel, gravidelor le sunt recomandate doar anumite tipuri de exerciţii. Exerciţiile fizice recomandate în perioada pre- şi postnatală pot contribui la evitarea unor probleme frecvente atât în timpul sarcinii cât şi după sarcină: probleme cardiovasculare - varice, edeme ale membrelor inferioare, constipaţie, dureri lombare, datorate modificărilor posturale. Beneficiile kinetoterapiei în timpul sarcinii sunt multiple, această terapie având rolul de a preveni şi de a combate efectele atât de neplăcute ale transformărilor specifice stării de graviditate. Kinetoterapia aduce reale beneficii gravidei, prin menţinerea tonusului muscular, dar în acelaşi timp şi menţinerea stării de relaxare optimă. Sunt exerciţii uşoare cu repetări puţine, deoarece atunci când o femeie este gravidă nu se face tonifiere, ci se urmăreşte menţinerea tonusului muscular.
Se lucrează cu precădere coloana lombară, bazinul, pentru muşchii pectorali, picioare, perineu, exerciţii pentru respiraţie. În general, pentru menţinerea unui bun tonus pe toate grupele musculare, pe mobilitatea articulaţiilor, dar şi pentru relaxarea corpului. Exerciţiile îmbunătăţesc circulaţia, induc o stare de bine pentru gravide şi fac sarcina mai uşoară pentru ele. Scopul exerciţiilor de gimnastică pentru gravide nu este să extenueze femeia, ci să o ajute să se relaxeze. Gimnastica prin mijloace specifice scade riscul de ruptură la nivel perineal şi de apariţie a hemoroizilor atât înaintea naşterii cât şi după naştere. Prin kinetoterapie se efectuează reeducarea mişcărilor respiratorii toracice şi diafragmatice, astfel sunt exersate respiraţiile pentru travaliu. Menţinerea stării de sănătate în timpul sarcinii este benefică atât pentru mamă, cât şi pentru făt. Cu ajutorul kinetoterapiei prenatale, sarcina va decurge normal, naşterea va fi mai uşoară. De asemenea, recuperarea postnatală este mult mai rapidă.
Beneficiile masajului Recunoscut şi recomandat de tot mai mulţi specialişti din domeniu, masajul pentru gravide are importante beneficii atât pentru tine cât şi pentru bebeluş.
În perioada de sarcină, corpul unei femei suferă modificări importante, modificări care sunt tot mai greu de suportat odată cu avansarea sarcinii: dureri de spate tot mai accentuate, edeme, stări de stres şi iritabilitate. Realizat de către un kinetoterapeut specializat, masajul pentru gravidă reprezintă soluţia înlăturării stărilor neplăcute apărute pe parcursul sarcinii.
Masajul pentru gravidă se poate face pe parcursul întregii perioade de sarcină şi are următoarele beneficii: - îmbunătăţeşte circulaţia sanguină;- relaxează ţesuturile moi (muşchi, piele)- previne apariţia spasmelor musculare- reduce durerile de spate şi picioare- ajuta la dezumflarea picioarelor, mai ales în ultimul trimestru de sarcină - previne apariţia vergeturilor Masajul postnatal poate fi făcut la scurtă perioadă după naştere şi are următoarele beneficii: - reduce ţesutul adipos (slăbire) - reduce oboseala (relaxare) - detensionare musculară (menţinerea unui tonus optim) În cadrul firmei Audiozima se va deschide de la 1 martie 2013, un departament de kinetoterapie. Specialiştii din cadrul firmei vă aşteaptă cu programe adaptate, realizate pe diferite tipuri de afecţiuni şi deficienţe, dar şi cu programe de kinetoprofilaxie şi kinetoterapie special create pentru gravide, lăuze şi nou-născuţi, bebeluşi. Dalila Băeţoiu, prof. kinetoterapeut