Pneumonia este o inflamaţie a ţesutului pulmonar, adică a porţiunii inferioare a căilor respiratorii, formate din bronhiile cele mai mici şi alveolele pulmonare. Pneumonia are numeroase cauze, fiind produsă de virusuri, microbi, ciuperci sau paraziţi. Cele mai frecvente pneumoniisunt de cauză virală, dar există posibilitatea de a se suprainfecta cu bacterii, evoluând spre pneumonia bacteriană.
„Dacă apare junghi toracic, frison, febră, tuse, stare generală alterată, nu amânaţi prezentarea la medic. Antibioticele nu au efect în pneumoniile virale. Tratamentul trebuie început după un consult medical, la recomandarea medicului. Până vă prezentaţi la medic, este bine să luaţi tratament simptomatic pentru febră, tuse, durere, să consumaţi lichide călduţe 2-3 litri/24 ore, să vă mentineţi igiena dentară şi generală.
Pneumonia netratată poate duce la deces. Pneumonia prost tratată se poate croniciza sau complica, lăsând urme pentru toată viaţa”, explică dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog, cabinetul Verasante.
Potrivit specialistului, copiii şi bătrânii pot avea debut atipic, înşelător, ceea ce poate duce la pierderea pacientului. De aceea, la această categorie de pacienţi, orice modificare în starea generală, scăderea poftei de mâncare, stare de indispoziţie, uşoare tulburări digestive sau de comunicare, trebuie să constituie un semnal de alarmă.
Pentru mai multe informaţii, programări şi consultaţii, apelaţi numerele de telefon 0241.546.177, 0722.302.654.