vegan-1343573659

vegan-1343573659
30 Iulie 2012
17745 accesări
32 comentarii
Persoanele care se hotărăsc să renunţe complet la consumul de carne şi la toate produsele de origine animală fac acest lucru din diferite convingeri, dar cele mai multe dintre ele nu cunosc faptul că o astfel de dietă poate provoca anumite deficienţe.  Din dorinţa de a avea o viaţă cât mai sănătoasă şi de a reduce aportul de grăsimi saturate din alimentaţie sau pur şi simplu pentru a evita sacrificarea animalelor, un număr tot mai crescut de persoane se orientează în ultima vreme către dieta vegetariană. Există mai multe tipuri de vegetarieni. Unii mănâncă doar legume, fructe, cereale, ulei, nuci şi seminţe, alţii consumă şi lapte, produse lactate şi ouă, dar mai sunt şi persoane care mănâncă şi peşte, pui sau curcan, excluzând doar carnea roşie. Prin beneficiile dietei fără carne, vegetarienii reuşesc relativ uşor să-şi păstreze greutatea şi sunt mai protejaţi împotriva cancerului sau a bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist şi autoarea cărţii „Sănătatea are gust”, este de părere că şi consumul de carne are rolul lui în menţinerea unui trup sănătos. Excluderea cărnii din alimentaţie, periculoasă pentru gravide Nutriţionistul consideră că femeile care aşteaptă un copil sau cele care alăptează ar trebui să ocolească dietele strict vegetariene. „Prin consumul de carne, ouă, lapte şi produse lactate, femeile îşi asigură aportul de vitamina D, vitamina B12, calciu, fier, zinc şi proteine, necesar sarcinii şi alăptării. Chiar şi cele cu un regim lacto-ovo-vegetarian bine planificat pot sta liniştite, însă dieta vegan are riscuri multiple”, avertizează dr. Bilic. Specialistul spune că un regim alimentar care nu conţine nici un fel de produse de origine animală nu permite o creştere în greutate într-un ritm care să susţină evoluţia sarcinii şi nu poate asigura aportul optim de acizi graşi esenţiali omega-3, necesar pentru dezvoltarea fetală. În plus, „dieta vegan este asociată frecvent cu deficit de vitamina B12 care poate duce la retard în dezvoltarea fizică şi intelectuală a fătului, indiferent dacă se folosesc suplimente nutritive”, adaugă dr. Mihaela Bilic. Risc de anemie cronică pentru copii Unii părinţi consideră că printr-o alimentaţie strict vegetariană, copiii lor vor fi mai sănătoşi, aşa că refuză să le ofere acestora carne sau alte produse de origine animală. Potrivit medicului nutriţionist, o astfel de alimentaţie se poate dovedi periculoasă pentru copiii cu dietă vegan deoarece aceştia pot prezenta nu doar carenţe de proteine, vitamine şi minerale, dar este dificil să îşi asigure inclusiv necesarul caloric zilnic. „Vegetalele au densitate calorică scăzută, umplu stomacul înainte de a fi satisfăcute nevoile de energie şi nutrienţi, deci satură prea devreme”, spune dr. Bilic. Mai mult, copiii cu alimentaţie bazată doar pe legume, fructe şi cereale, nu reuşesc să aibă un aport satisfăcător de vitamina D, calciu, fier sau zinc din mâncare. „S-a observat că dacă sunt trecuţi după un timp la o alimentaţie normală, care conţine produse animale, copiii rămân cu un deficit de absorbţie şi metabolizare al vitaminei B12, adică anemie cronică”, explică medicul. Totodată, dr. Bilic susţine că adolescenţii vegetarieni au de obicei o alimentaţie mai puţin diversificată şi săracă în nutrienţi, ceea ce afectează definitiv şi ireversibil dezvoltarea şi consolidarea sistemului osos şi poate reduce capacităţile intelectuale. Ce înseamnă o dietă vegetariană echilibrată Pentru a avea un regim alimentar vegetarian care să nu ne creeze probleme, Mihaela Bilic ne recomandă să mâncăm cât mai diversificat posibil. „Varietatea este literă de lege pentru vegetarieni, deoarece conţinutul de minerale, vitamine şi proteine diferă de la un produs la altul, iar asocierea şi alternarea alimentelor previne carenţele”, afirmă nutriţionistul. De asemenea, ar trebui încurajat consumul zilnic de suplimente nutritive şi produse îmbogăţite cu vitamine şi minerale. Vegetarienii pot înlocui carnea cu produse pe bază de soia şi leguminoase, precum fasolea boabe, mazărea, lintea şi năutul, iar laptele natural cu lapte de soia şi tofu. Este bine de ştiut şi că legumele cu frunze verzi conţin de cinci ori mai mult calciu decât restul legumelor, iar fructele uscate au de şase ori mai mult fier decât variantele proaspete. În final, în cazul în care ne decidem să nu mai mâncăm carne, dr. Bilic ne sfătuieşte să folosim cât mai des posibil produse proaspete, în varianta lor integrală şi să evităm preparatele vegetale bogate în grăsime.
Taguri articol: dietă şi frumusețe alimentatie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

32 comentarii

21 august
Nwrzfl
Ismbcc zaitur

order besifloxacin - buy generic sildamax for sale buy generic sildamax

5 august
Svebrp
Ocarwp zpimxa

order lasuna for sale - buy cheap lasuna buy himcolin

1234
Articol publicat de Alexandra MALACHI