Medicii specialişti spun că lămâile alcalinizează organismul. Acest lucru ajută la restabilirea echilibrului pH-ului corpului.
Ficatul iubeşte lămâile. Acest fruct este un stimulent minunat pentru ficat şi este un dizolvator al acidului uric şi al altor „otrăvuri”. De asemenea, lămâile ajută la curăţarea rinichilor.
„Vitamina C contribuie la menţinerea funcţionării normale a sistemului imunitar, în timpul exerciţiilor fizice şi după acestea, la formarea normală a colagenului, pentru funcţionarea normală a vaselor de sânge, a sistemului osos, a ligamentelor, gingiilor şi dinţilor. De asemenea, ajută la normalizarea metabolismului energetic şi la funcţionarea normală a sistemului nervos, menţine sănătatea psihică, ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ”, explică dr. Horaţiu Albu, specialist în biologie moleculară.
Sucul de lămâie conţine bioflavonoide ce întăresc venele şi capilarele. Acidul citric previne apariţia pietrelor la rinichi. Alte vitamine pe cale le conţine lămâia, pe lângă cantitatea uriaşă de vitamina C, sunt vitamina E, K şi A, dar şi magneziu, potasiu, fier şi cupru.
Lămâia trebuie folosită intens de persoanele care suferă de constipaţie, deoarece aceasta contribuie la o bună funcţionare a sistemului gastrointestinal. Totodată, ajută la menţinerea greutăţii corporale, prin „topirea” grăsimilor din organism. Şi, nu în ultimul rând, lămâia este fructul care ne ajută să ne răcorim în zilele toride de vară, atunci când se transformă într-o delicioasă limonadă.