13 Mai 2020
737 accesări
0 comentarii

Aţi mâncat ceva piperat şi simţiţi că vă ia gura foc? Capsaicina, compusul chimic care se află în alimentele iuţi, se leagă de receptorii de durere de pe limbă, care trimit, la rândul lor, semnale neuronale către creier, spunându-i că am mâncat ceva ce nu ar fi trebuit.

Aceste semnale, spun specialiștii, declanşează anumite reacţii, cum ar fi lacrimile sau eliminarea unui lichid din nas, precum şi un sentiment intens de căldură, iar toate acestea stimulează senzaţia de sete. Aceste răspunsuri au menirea să expulzeze capsaicina din organism.

Tocmai de aceea, precizează specialiștii Elytis Hospital, este recomandat să se reducă această stare de arsură cu lapte, deoarece capsaicina are o terminaţie lungă de hidrocarburi, ceea ce înseamnă că o astfel de moleculă non-polară se poate dizolva în alte substanţe non-polare.

Substanţele polare, una dintre ele fiind apa, nu sunt recomandate a se consuma în cazul în care ați muşcat, spre exemplu, dintr-un ardei, fiindcă apa va răspândi capsaicina în gură, intensificând durerea. La polul opus, produsul lactat, care conţine molecule nepolare, va dizolva capsaicină, oferind ajutor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU