10 Septembrie 2018
618 accesări
0 comentarii

În judeţul Constanţa, la fel ca în întreaga ţară există mii de fumători. Deşi acest viciu este extrem de dăunător sănătăţii, mulţi nu vor să înţeleagă acest lucru şi continuă să pufăie zeci de ţigări pe zi.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, consumul de tutun aduce suferinţă, boală şi deces. Tocmai de aceea, controlul tutunului este considerat una dintre măsurile cele mai eficiente către atingerea obiectivului ce prevede reducerea până în 2030 cu un sfert a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile, în principal bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile pulmonare obstructive cronice.

În privinţa controlului tutunului, România a înregistrat un salt notabil în ultimii ani, în clasamentul european specific, datorat şi legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise.

„Profesioniştii din sănătate ca şi societatea civilă sau publicul larg trebuie să colaboreze pentru a rezista unor tentative de a «îmblânzi”» această lege. Spre exemplu, în 2010 se înregistrau în ţara noastră 42.800 decese premature atribuite tutunului. Tratarea bolilor asociate fumatului a costat, la un moment dat, peste 1,2 miliarde lei, adică circa 5,7% din cheltuielile de sănătate, fonduri sustrase astfel retehnologizării sistemului de sănătate şi cercetării medicale, aspecte notabile al dezvoltării României”, au declarat specialiştii DSPJ. Aceştia au precizat că se estimează că mulţi fumători, dar şi nefumători nu conştientizează implicarea fumatului în etiologia accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic acut, sau a cancerului pulmonar.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU