conferintamslacta1-1343748700
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au fost prezenţi, ieri, la Constanţa, pentru a dezbate cu autorităţile locale şi cu profesioniştii din domeniu elaborarea noii legi a Sănătăţii. Oficialii au prezentat noile propuneri, printre care şi modificarea pachetului de bază oferit asiguraţilor din sistemul sanitar.
Consultările în teritoriu fac parte dintr-o campanie de promovare a proiectului de act normativ în domeniul medical derulată de Ministerul Sănătăţii în 14 oraşe în perioada 2 iulie - 31 iulie. La Constanţa s-a vorbit, ieri, despre câteva modificări importante aduse sistemului sanitar, precum asigurările de sănătate, asistenţa medicală primară, asigurarea calităţii serviciilor de sănătate şi modul de organizare a spitalelor. La discuţii au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, manageri ai unităţilor spitaliceşti din Constanţa, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale.
Ministerul Sănătăţii propune asigurările mutuale
Una dintre cele mai importante noutăţi aduse proiectului de act normativ, care a fost inclusă în text în urma tuturor dezbaterilor, este introducerea conceptului de asigurări mutuale, am aflat de la dr. Călin Alexandru, directorul Direcţiei de Politici Publice din Ministerul Sănătăţii. Oficialul a amintit celor prezenţi că o prevedere similară a mai fost introdusă în sistemul sanitar şi acum 14 ani, când casele de asigurări de sănătate erau asociaţii de tip mutual. „Asiguraţii erau cei care trebuiau să aleagă prin vot direct consiliul de administraţie al casei, care urma să angajeze structura executivă”, a menţionat dr. Alexandru.
Medicul a mai spus că aceste concepte nu au rezistat la momentul respectiv deoarece organizarea de alegeri naţionale pentru alegerea conducerii CNAS ar fi presupus un efort financiar prea mare. „Noi încercăm, prin acest proiect, să reintroducem conceptul de asigurări mutuale. În cadrul dezbaterilor am avut mai multe propuneri din partea asiguraţilor care şi-ar dori să aibă puterea de a influenţa modul în care sunt cheltuiţi banii cu care contribuie la sistemul de sănătate”, a explicat Călin Alexandru.
Casele judeţene de asigurări de sănătate vor fi comasate
Proiectul de lege a Sănătăţii prevede două etape, a mai precizat oficialul MS. În primă fază, actualele case judeţene de asigurări de sănătate vor fi comasate pentru formarea unor case teritoriale, astfel încât acestea să poată constitui nucleul unor viitoare asociaţii mutuale de asigurări de sănătate. „În termen de un an, casele teritoriale vor trebui să îşi înscrie membrii aderenţi, în număr de cel puţin un milion de persoane, pentru a putea să furnizeze asigurări de sănătate pentru pachetul de bază obligatoriu”, a mai spus Călin Alexandru.
Ce va conţine pachetul de bază al asigurărilor de sănătate
Pachetul de bază este compus din toate serviciile medicale care se acordă românilor prin asigurările obligatorii. Autorităţile sanitare susţin în continuare propunerile prin care pachetul de bază să acopere afecţiunile grave şi extrem de costisitoare. „Vrem ca în acest pachet să fie incluse şi acele patologii care prezintă un risc vital, funcţional şi financiar foarte crescut pentru pacient”, a subliniat specialistul.
Acesta a explicat care sunt, mai exact, aceste patologii. „Prin boli cu risc vital ne referim la acele afecţiuni care în lipsa tratamentului pot duce la decesul pacientului, printre afecţiunile cu risc funcţional se numără bolile care pot provoca o invaliditate majoră a pacientului, iar bolile cu risc financiar sunt acelea care prezintă costuri dificil de suportat de către pacient”, a adăugat dr. Alexandru.
Asiguraţii vor putea opta pentru pachete facultative de sănătate
Pe lângă pachetul de bază al asigurărilor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au informat că va exista şi un pachet minimal, pentru neasiguraţi, ce va fi finanţat în totalitate de către minister, de la bugetul de stat. „Acest pachet va cuprinde serviciile medicale a căror furnizare nu este dependentă de calitatea de asigurat, cum sunt serviciile de urgenţă, de profilaxie şi prevenţie şi serviciile pentru anumite boli infecto-contagioase”, ne-a explicat Călin Alexandru.
Totodată, pentru românii care nu îşi pot permite nici măcar pachetul de bază, ministerul propune constituirea unor pachete sociale, prin care să fie acordate servicii medicale suportate tot de la bugetul de stat. Mai mult, cei de la MS propun şi pachetele de asigurări facultative, complementare sau suplimentare. „Pachetele complementare ar urma să plătească serviciile din pachetul de bază care sunt acoperite doar în proporţie de 50%. Pachetele suplimentare vor asigura serviciile medicale care nu sunt incluse deloc în pachetele de bază, cum ar fi cele legate de stomatologie”, a declarat dr. Călin Alexandru.
Potrivit medicului, costul unui astfel de pachet suplimentar va fi stabilit în funcţie de tipul de servicii incluse şi s-ar putea ridica la suma de 300 - 400 de euro pe an.