Dietele bogate în legume și fructe contribuie la reducerea riscului pentru numeroase afecțiuni cronice. Cu toate acestea, susțin specialiștii, doar aproximativ unul din zece adulți adoptă acest meniu zi de zi. Cu toate că autoritățile sanitare recomandă consumul a patru până la cinci porții de fructe și legume pe zi, este posibil ca populația să nu știe exact ce înseamnă acest aport zilnic, care sunt cantitățile concrete de fructe și legume și ce alimente ar trebui să evite. Din analiza tuturor studiilor realizate de-a lungul timpului, a rezultat că aportul zilnic a aproximativ cinci porții de fructe și legume a fost asociat cu cel mai mic risc de deces.
Consumul a aproximativ două porții zilnice de fructe și trei porții zilnice de legume a fost asociat cu cea mai mare longevitate.
Desigur, nu toate alimentele oferă aceleași beneficii pentru sănătate și longevitate. De exemplu, legumele cu amidon, precum cartofii, mazărea și porumbul sau sucurile de fructe nu au fost asociate cu un risc redus de deces din toate cauzele sau boli cronice specifice. Pe de altă parte, legumele verzi frunzoase, cum sunt spanacul, salata verde și varza, precum și legumele și fructele bogate în betacaroten și vitamina C, cum ar fi citricele, fructele de pădure și morcovii, au prezentat cele mai mari beneficii.