11 Ianuarie 2021
344 accesări
0 comentarii

Leurda este o plantă care seamănă cu usturoiul la gust și se folosește și sub formă de condiment în gastronomie. În scop culinar și terapeutic se folosesc frunzele, culese primăvara, proaspete, deoarece prin uscare proprietățile plantei se pierd foarte ușor. Totodată, leurda conține vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, uleiuri volatile, alicină, carotenoizi și săruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, natriu).

Potrivit site-ului csid.ro, leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acțiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, acțiune bronhodilatatoare, expectorantă și antitumorală.

Sub formă de infuzie sau decoct, leurda este indicată în hipertensiune, ateroscleroză, scade nivelul colesterolului, insuficiența biliară, afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, amețeală, depresie, gută, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziți intestinal, afecțiuni ale plămânilor, gripă sau cefalee. În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice, herpesului, furunculelor, eczemelor sau durerilor reumatice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU