31 Ianuarie 2024
46 accesări
0 comentarii

Leușteanul este o plantă aromatică ce conține o serie de uleiuri esențiale. În timp ce frunzele sunt folosite ca alimente, rădăcinile sunt, în general, aruncate. În trecut, rădăcinile de leuștean erau folosite în medicina populară pentru proprietățile lor diuretice, carminative și spasmolitice.

Ca plantă medicinală, leușteanul a fost folosit ca digestiv, carminativ (calmează durerile abdominale), diaforetic (care provoacă transpirația), diuretic, emenagog (care provoacă menstruația), antidispeptic (previne tulburările digestive), expectorant, stimulant și stomahic (favorizează digestia), precum și ca tratament pentru icter. Aplicațiile medicinale actuale includ utilizarea ca diuretic și pentru reglarea ciclului menstrual. Leușteanul este, în general, recunoscut ca fiind sigur pentru consumul uman ca agent natural de condimentare și aromatizare.

Potrivit medicilor, consumul de leuștean este recomandat în: infecții ale tractului urinar, pietre la rinichi, sindromul colonului iritabil, dureri de gât, amigdalită, reumatism etc. Un studiu restrâns privind eficacitatea leușteanului asupra cistinuriei (o afecțiune ereditară rară care implică pietre la vezică și la rinichi) a constatat că leușteanul a redus nivelul de cisteină și creatinină la persoanele cu cistinurie ereditară. Autorii studiului au remarcat că ar fi avantajos să se efectueze, însă, mai multe studii care să implice un număr mai mare de participanți cu această afecțiune.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU