18 Noiembrie 2020
520 accesări
0 comentarii

Lichidul amniotic este foarte important pentru viitoarele mămici, vital chiar într-o sarcină. De ce? Pentru că acesta creează condiţii speciale pentru dezvoltarea fetusului dar, în același timp protejează organismul de impacturi mecanice şi gălăgie, dar şi participă la metabolismul fătului.

Lichidul amniotic reprezintă un mediu lichid în care se află embrionul în etapele timpurii ale sarcinii, după care fătul. Rolul biologic al acestuia este divers. Astfel, dintre funcţiile principale ale fluidului putem evidenţia câteva. În primul rând, protejează fătul de surse iritante din exterior, iar vasele ombilicului, de presiune. Mai mult decât atât, graţie lichidului amniotic, se păstrează o temperatură intrauterină constantă. De asemenea, acesta asigură fătului spaţiu şi mişcări moi, creează condiţii pentru dezvoltarea liberă a fătului. În plus, în caz că nu știați, acest fluid este un participant foarte important în metabolismul organismului unei gravide.

Practic, la crearea lui participă diverse structuri. La începutul sarcinii, producătorul de bază sunt membranele fetale. Ulterior, componenţa lor este suplinită cu o parte a sângelui mamei (plasma).

Odată cu creşterea şi dezvoltarea fătului, componenţa lichidului amniotic este diversificată însuşi de făt: el parţial înghite şi elimină lichidul. În ceea ce priveşte componenţa sa, aceasta este formată din proteine, grăsimi, carbohidraţi, microelemente, aminoacizi esenţiali, substanţe biologice active, enzime şi hormoni, în mod normal corespund necesităţilor fătului. Pe deasupra, trebuie precizat că este foarte bogat în oxigen. De asemenea, cu ajutorul lichidului amniotic este asigurată legătura dintre organismul fătului şi organismul mamei. Pe de o parte, fătul consumă substanţele necesare, iar pe de altă parte, organismul mamei participă intensiv la recircularea şi curăţarea fluidului.

Potrivit dr. Ana-Maria Munteanu, lichidul aminiotic îndeplineşte mai multe funcţii pe parcursul sarcinii. Acesta creează spaţiul fizic pentru mişcarea fătului, care este necesară pentru dezvoltarea normală musculo-scheletală. Apoi, permite deglutiţia fetală, esenţială pentru dezvoltarea tractului gastro-intestinal, precum şi respiraţia fetală, necesară pentru dezvoltarea plămânilor.

„Acesta protejează fătul împotriva traumatismelor şi are proprietăţi bacteriostatice. Volumul lichidului amniotic creşte de la aproximativ 30 ml la zece săptămâni de sarcină, până la 200 ml la 16 săptămâni şi atinge 800 ml până la mijlocul trimestrului III de sarcină. Evaluarea cantităţii lichidului amniotic este o componentă a fiecărei ecografii standard din timpul monitorizării sarcinii, în trimestrele II şi III”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU