Chiar dacă cel mic nu a învăţat încă să facă primii paşi, acest lucru nu înseamnă că el nu încearcă, în mod constant să comunice cu părinţii sau cei din jurul său. „Baby Sign Language” este o metodă prin care bebeluşii, dar şi copiii sunt învăţaţi să comunice cu ajutorul semnelor, încă dinainte ca ei să poată vorbi cu ajutorul cuvintelor.
„Această metodă este extrem de folositoare, ajutând bebeluşul să comunice într-un mod constructiv, cu mai puţină agitaţie şi scâncete. Cunoscând doar cinci semne, veţi vedea o mare diferenţă. Bebeluşul va putea să ceară lapte sau mâncare, să întrebe de o jucărie preferată, să vă arate că vrea să facă baie sau să meargă la somn”, a declarat Alexandra Badea, psihopedagog şi logoped.
Pentru a veni în sprijinul adulţilor, în Constanţa sunt organizate şi cursuri de înţelegere a limbajului semnelor pentru copii, care urmăresc îmbunătăţirea comunicării dintre copii şi părinţi, prin intermediul semnelor şi a gesturilor, bazându-se pe metoda „Baby Sign Language”.
Cursul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între şase luni şi trei ani şi părinţilor acestora. Practic, în cadrul acestor cursuri, ei vor învăţa, prin joc şi miscare semne care vor permite părinţilor şi copiilor să comunice înainte ca cei mici să poată vorbi. Beneficiile acestui curs constau în faptul că veţi putea comunica mai uşor cu copilul vostru, îi veţi înţelege mai bine dorinţele şi nevoile. Totodată, se vor reduce semnificativ stările de nervozitate şi frustrare, care apar atunci când cei mici nu se pot face înţeleşi.
Specialistul este de părere că această comunicare facilitată de semne susţine dezvoltarea mentală a copilului: atenţia, memoria, gândirea şi motricitatea, ca beneficii imediate, cât şi imaginaţia, creativitatea şi inteligenţa, ca beneficii ulterioare.
„Folosirea semnelor susţine şi încurajează vorbirea şi ajută la extinderea vocabularului. De asemenea, în acest fel se întăreşte relaţia dintre părinte şi copil printr-o pătrundere şi înţelegere mai fină a gândurilor copilului”, a completat specialistul.
Oricum, dezvoltarea bebeluşului poate fi accelerată enorm prin stimulare în primul an de viaţă, care reprezintă o etapă de creştere explozivă a capacităţilor cognitive.
Astfel, bebeluşul învaţă în primul an de viaţă cum funcţionează lumea din jurul său. Ca urmare, cu cât mediul său este mai divers şi mai antrenant, cu atât dezvoltarea bebeluşului se va petrece într-un ritm mai conturat pentru a-l ajuta să îşi formeze o viziune de ansamblu asupra a ceea ce este realitatea pe care o percepe în mintea sa.
Şi evident, părinţii sunt primii şi cei mai importanţi „profesori” ai copilului. De la părinţi învaţă totul, de la socializare, vorbire, interrelaţionare, până la tipare de gândire. Aşadar, implicarea activă a părinţilor în stimularea bebeluşului încă din primele momente îi ajută pe aceștia să descopere lucruri noi şi să se dezvolte cu încredere.