spital
Alocarea fondului prin Programul Naţional de Oncologie s-a făcut cu întârziere şi anul acesta, a anunţat conducerea Spitalului Judeţean Constanţa. Din acest motiv, pentru o parte din bolnavii de cancer, medicamentele s-au terminat.
Lista cu bugetul repartizat ar fi trebuit trimisă de către Ministerul Sănătăţii la sfârşitul lunii decembrie pentru ca în luna ianuarie să poată fi organizate licitaţiile, spune dr. Dan Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. "Fila de buget a venit abia săptămâna trecută, când în mod normal ar fi trebuit să vină la sfârşitul anului trecut. Prin urmare, am organizat licitaţiile pentru produsele oncologice abia la jumătatea lunii februarie", a explicat şeful unităţii sanitare. Conform legii, în prezent, conducerea unităţii medicale aşteaptă eventualele contestaţii, iar în câteva zile se va stabili şi firma care va distribui medicamentele oncologice.
Bolnavii, trataţi cu medicamente împrumutate
În momentul de faţă, pentru majoritatea pacienţilor din Constanţa există, încă, medicamente în farmacii, dar pentru restul, medicaţia s-a terminat, mai spune dr. Căpăţână. Astfel, conducerea spitalului a decis să facă un împrumut la distribuitorii de medicamente pentru a acoperi necesarul produselor oncologice până la finalizarea licitaţiilor. "În cazul în care producătorul care ne împrumută va câştiga licitaţia, medicamentele vor rămâne în contul spitalului, iar dacă nu, produsele vor fi returnate", a precizat managerul Spitalului Judeţean.
"Spitalul judeţean nu este o farmacie de cartier"
Dr. Dan Căpăţână a ţinut să precizeze că medicamentele oncologice ar trebui să fie distribuite de către farmacii şi nu de spital. "Este un sistem tâmpit. Lumea ar trebui să îşi cumpere medicamentele din farmacii. Nu este normal ca spitalul judeţean să depoziteze, să manipuleze şi să distribuie gratuit aceste medicamente când ar putea fi date de farmacii", afirmă medicul.
În plus, pacienţii din tot judeţul trebuie să se deplaseze până la Constanţa pentru a-şi procura medicamentele: "Oamenii vin cu reţeta să îşi ridice medicamentele din farmacia Spitalului Judeţean chiar dacă locuiesc în Cernavodă, Mangalia sau Hârşova. Noi trebuie să asigurăm medicaţia pentru pacienţii pe care îi avem în spital, nu să devenim o farmacie de cartier", a precizat dr. Căpăţână.
De ce întârzie importul de medicamente în ţară
Cele mai multe dintre medicamentele alocate gratuit bolnavilor prin programele oncologice provin din import, iar marfa întârzie deoarece plăţile se fac la intervale de peste 200 de zile, a menţionat managerul spitalului.
"Medicamentele din program nu le plătim noi ca spital, ci Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Noi trebuie să primim fila de buget şi să organizăm licitaţii pentru a putea oferi medicamentele", a declarat dr. Dan Căpăţână. Din cauza amânării plăţii de către CAS, furnizorii de medicamente nu mai pot realiza stocuri de medicamente şi atunci îşi cumpără marfa în momentul în care primesc banii. "În acest fel, preţurile sunt, evident, mai mari şi au loc întreruperi în aprovizionarea cu medicamente", a adăugat managerul unităţii sanitare.
Bolnavii de leucemie îşi cumpără medicamentele din Bulgaria
Unul dintre medicamentele extrem de căutate în România la ora actuală este metotrexatul. Cu toate că medicamentul nu se mai fabrică de aproape şase luni, nicăieri în lume, acesta a rămas în protocolul de tratament al leucemiilor. "Medicii sunt obligaţi de ghidurile terapeutice (documente oficiale ale Ministerului Sănătăţii), să-l prescrie, chiar dacă nu se mai găseşte. Este o aberaţie fără seamăn", susţine dr. Dan Căpăţână. Acesta spune că, în mod normal, ghidurile ar trebui actualizate deoarece există şi alte medica-mente cu acelaşi efect ca metotrexatul. "Au apărut medicamente de generaţie nouă cu care poate fi înlocuit", precizează medicul.
Astfel, pacienţii constănţeni sunt nevoiţi să îşi procure acest medicament prescris de doctori tocmai din Bulgaria, unde încă mai există stocuri. Managerul spitalului îi atenţionează, totuşi pe cei care cumpără acest medicament de la vecinii bulgari, să fie atenţi la falsuri. "Nu au nicio garanţie că ceea ce iau de acolo este produsul real. Pot foarte bine să cumpere cretă îmbrăcată în folie de Metotrexat", avertizează dr. Căpăţână.