Rata alăptării exclusive a copilului, până la şase luni, este în creştere, ajungând la 29,8% în 2016, potrivit unui studiu, efectuatde specialiştii „Samas“. Educaţia mamei şi pregătirea prenatală rămân principalii factori care o favorizează. În prima lună de viaţă, româncele îşi alăptează copiii în procent de 80%.
Cele mai multe dintre mamele care alăptează mai puţin de o lună au născut prin cezariană sau au un nivel scăzut de educaţie. România se aliniază ţărilor din întreaga lume, oferind importanţa meritată alăptatului şi beneficiilor acestuia pentru copii.
Studiul din 2016 demonstrează că educaţia perinatală are un rol esenţial în creşterea ratei de alăptare exclusivă. Aproximativ o treime dintre mamele care alăptează, exclusiv până la şase luni, au beneficiat de educaţie perinatală, în special dacă această consiliere a fost efectuată printr-un program dedicat de pregătire.
„Ne bucurăm să vedem că o bună educaţie perinatală dă roade şi că din ce în ce mai multe românce aleg şi reuşesc să îşi alăpteze bebeluşii, cel puţin şase luni, aşa cum este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Cu siguranţă, mai sunt multe lucruri de îmbunătăţit, multe discuţii de purtat şi familii de încurajat, dar statisticile ne confirmă faptul că suntem pe drumul cel bun”, a declarat dr. Marina Oţelea, specialist „Samas”.
„Mamele alăptează prea puţin“
Din ce în ce mai multe mame respectă recomandările OMS, alăptându-şi bebeluşii, până la cel puţin şase luni, arată studiul naţional. Dacă în 2011, procentul acestora era de numai 12,6%, în 2016, a ajuns la 29,8%.
Aceste rezultate confirmă o preocupare din ce în ce mai mare a româncelor pentru nutriţia copiilor în primul an de viaţă şi pentru beneficiile alăptării exclusive, în prima jumătate de an. În topul femeilor care îşi alăptează copiii, până la şase luni exclusiv, se află mamele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani, unele dintre ele aflându-se la al doilea sau al treilea copil. La polul opus, se află mamele foarte tinere, cu vârsta sub 19 ani, doar 9% dintre ele alăptându-şi copilul, în primele şase luni de viaţă. De asemenea, două din zece femei, aflate la primul copil, renunţă la alăptare în mai puţin de o lună.
„Toate cercetările din domeniu arată că laptele matern are o compoziţie unică, fiind esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea bebeluşilor, oferindu-le necesarul de vitamine, minerale, proteine, lipide şi lichide de care aceştia au nevoie, dar, mai ales, stabilind prin actul alăptării o legătură foarte puternică între mamă şi copil. De aceea, OMS recomandă alăptarea exclusivă până la şase luni şi continuarea până la doi ani, în paralel cu diversificarea”, explică dr. Marina Oţelea.
Alăptarea şi nutriţia copiilor, în primul an, depind în foarte mare măsură şi de nivelul de educaţie al mamei. 51% dintre mamele cu studii superioare îşi alăptează copiii conform recomandărilor actuale, în timp ce doar 25% dintre mamele cu studii medii sau cu doar opt clase respectă aceste indicaţii. Aproape jumătate dintre tinerele mame afirmă că nu au primit deloc sprijin şi consiliere pentru alăptat, în maternitate, nici de la medic, nici de la asistente. Lipsa informaţiilor, teoretice şi practice, este unul dintre principalele motive pentru care româncele renunţă la alăptare, mai ales în cazul celor aflate la primul copil.