Aveți probleme cu somnul, unghiile sunt tot mai fragile și vă cade părul? Dacă experimentați toate aceste situații, ar trebui să vă gândiți că organismul duce, evident, lipsă de vitamine sau minerale. De exemplu, a precizat dr. Mihaela Stănoiu, deficitul de vitamine se referă la lipsa unor niveluri suficiente de vitamina B12, vitamina D și vitamina E. Simptomele variază în funcție de cât de accentuat este deficitul de vitamine, de la risc crescut de boli (răceală, gripă), până la deteriorarea părului, tulburări de vedere, probleme dentare, fragilitatea unghiilor, afecțiuni ale pielii.
În ceea ce privește deficitul de minerale, în acest caz manifestările variază în funcție de tipul de mineral care este deficitar și de gradul de deficiență. „De cele mai multe ori, cel mai des este afectat nivelul de zinc, fier şi magneziu, care nu se află în cantităţi optime în organism. Bineînţeles, simptomele includ boli ale pielii, dezechilibre la nivelul sângelui, deteriorarea podoabei capilare, simptome gastrointestinale, fragilitate osoasă şi a unghiilor. De asemenea, deficitul de proteine este extrem de des întâlnit şi gravitatea acestuia poate varia foarte mult. În acest caz se pot manifesta o diversitate de simptome care variază de la nivelurile reduse de energie, fragilitatea unghiilor, oboseală, constipaţie, scăderea masei musculare, slăbiciune, pierderea părului şi tensiune arterială scăzută, până la simptome mai grave. Acestea pot fi probleme de creştere la copii, retenţie de lichide, diferite intoxicaţii cu metale grele etc”, a subliniat medicul.
Cadrul medical a mai spus că majoritatea deficienţelor nutriţionale pot fi rezolvate prin urmarea unui tratament specific, precum şi prin modificarea dietelor. Mai rar, însă, se poate întâmpla ca organismul să nu poată absorbi un nutrient sau anumite substanţe nutritive şi sunt provocate dezechilibre sau disfuncţii la nivelul acestuia.