Senzația de sufocare sau dispneea este sentimentul lipsei de aer sau a respirației greoaie. Dispneea reprezintă tulburarea frecvenței, amplitudinii și/sau ritmului mișcărilor respiratorii, care poate varia de la o formă ușoară și temporară, până la o formă gravă și de lungă durată.
Potrivit specialiștilor, uneori senzația de sufocare este dificil de diagnosticat și de tratat, deoarece pot exista cauze multiple și distincte.
Deseori, starea este descrisă ca o senzație de strângere în piept, dificultăți de respirație sau o senzație de sufocare.
Deși există multe cauze ale dificultății de respirație, cele mai frecvente sunt bolile pulmonare și cele de inimă, dar medicii atrag atenția că și lipsa exercițiilor fizice, în special la persoanele supraponderale sau obeze, poate să ducă la apariția senzației de sufocare.
Totodată, dispneea este determinată și de: cauze pediatrice (bronșiolita, miocardita, pneumonia de aspirație); cauze gastroenterologice (refluxul gastroesofagian, anomaliile sfincterului esofagian superior); alte cauze non-cardiace/non-pulmonare: cifoscolioză severă, paralizie diafragmatică (afectarea mușchiului care efectuează respirația), distrofie musculară, durere acută, atac de panică, sarcină avansată.