21 Martie 2024
38 accesări
0 comentarii

Anosmia (pierderea sau absența mirosului) poate fi un simptom cauzat de diverse afecțiuni neurologice sau alte probleme de sănătate, cum ar fi alergiile sau răceala. De la caz la caz, aceasta se poate manifesta temporar sau permanent.

Persoanele care suferă de anosmie pot avea dificultăți în detectarea sau recunoașterea mirosurilor sau pot să nu mai simtă mirosuri deloc. Potrivit dr. Maria Novac, această afecțiune poate fi temporară sau permanentă și poate fi cauzată de o varietate de condiții. Cert este că anosmia poate afecta calitatea vieții unei persoane, deoarece mirosul este unul dintre simțurile importante atât pentru gust, cât și pentru a detecta anumite pericole. Din ce cauze apare anosmia? De cele mai multe ori, pierderea mirosului este un inconvenient temporar cauzat de obstrucția sau congestia nazală, care afectează mucoasa care căptușește nasul. În alte cazuri însă, absența sa poate ascunde un diagnostic mai grav, cum ar fi o tumoră cerebrală, și poate deveni permanentă, cu consecințe severe asupra persoanei afectate.

Statisticile arată că în jur de 5% din populația de peste 45 de ani suferă de disfuncții olfactive și că această problemă tinde să devină mai des întâlnită pe măsura înaintării în vârstă. Iată care sunt principalele cauze ale absenței mirosului: iritațiile mucoasei nazale. „Acestea cauzează pierderea parțială și temporară a mirosului. Este vorba despre infecții ale sinusurilor, răceală, fumat, gripă, Covid-19, rinită alergică, congestie nazală cronică (nas înfundat aproape mereu). Toată lumea s-a confruntat măcar din când în când cu o răceală sau altă infecție respiratorie, așa că fiecare a observat că mirosul este afectat în această situație, însă își revine după ce răceala trece, deci e vorba de anosmie temporară. În cazul obstrucției nazale, absența mirosului are loc din cauza blocării căilor aeriene nazale de tumori, polipi nazali sau anomalii osoase ale nasului, survenite în urma traumatismelor sau a deviației de sept. Tumorile nazale pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Totodată, polipii nazali sunt creșteri benigne, dar pot provoca simptome precum congestie nazală, secreții nazale abundente, dificultăți de respirație și sforăit. Anosmia poate fi prezentă din naștere, deși este mai puțin frecventă decât o anosmie dobândită ulterior”, a explicat medicul.

Anosmia congenitală este o afecțiune în care persoana se naște fără capacitatea de a detecta mirosuri sau cu o capacitate redusă de a simți mirosurile, în comparație cu populația generală. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv anomalii genetice, malformații congenitale ale nasului sau ale căilor olfactive, leziuni ale nervului olfactiv sau arii cerebrale implicate în procesarea mirosului în timpul dezvoltării fătului în uter. În cazul în care anosmia congenitală este diagnosticată, este important ca persoana să primească sprijin și îngrijire adecvată de la medici, pentru a gestiona simptomele și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

De asemenea, dacă absența mirosului este însoțită de unul dintre următoarele simptome, mergeţi de urgență la medic deoarece poate exista riscul unor afecțiuni grave: leșin și modificări ale stării de conștiență, confuzie, letargie, halucinații, tulburări de limbaj, paralizie, cefalee, dureri oculare, pierderea vederii. Nu în ultimul rând, pierderea mirosului, însoțită de simptome precum confuzia, pierderea vederii, paralizia și cefaleea, poate indica un AVC.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU