Dislipidemia este un dezechilibru al nivelului de lipide din sânge. Medicii identifică mai multe tipuri de dislipidemii, printre care creşterea colesterolului total. Creşterea colesterolului „rău” (col-total sau col-LDL) sau scăderea colesterolului „bun” (col-HDL) favorizează producerea aterosclerozei, adică: cardiopatia ischemică, infarctul miocardic, hemoragia cerebrală, arteriopatia membrelor inferioare.
În acest caz, medicii recomandă un regim alimentar bazat pe alimente fără grăsimi şi uleiuri vegetale.În cazul în care boala nu este tratată, poate conduce în timp la afecţiuni arteriale prin depunerea colesterolului pe pereţii arteriali (ateroscleroza). Riscurile devin majore în momentul în care este afectată inima, bolnavii fiind predispuşi la un atac de cord.
Persoanele care suferă de dislipidemie nu prezintă, de cele mai multe ori, simptome particulare, iar afecţiunea poate fi depistatată doar în urma unor analize de rutină. Totuşi, un nivel foarte ridicat al lipidelor în sânge poate duce la unele manifestări simptomatice cum ar fi parestezii (amorţeli în mâini şi picioare), dispnee (tulburare respiratorie) sau confuzie”, a explicat dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă în cadrul centrului medical Gastromond.
IATĂ ŞI CÂTEVA PRINCIPII GENERALE ÎN REGIMUL ALIMENTAR PENTRU DISLIPIDEMII:
- Serviti obligatoriu 5 mese pe zi (3 mese principale si 2 gustari intermediare) si la ore poza19regulate.
- Nu mancati nimic intre mesele prescrise.
- In timpul meselor evitati graba, infulecatul, cititul, privitul la televizor.
- Consumati de 2 ori pe saptamana carne de peste.
- Nu depasiti 2 galbenusuri pe saptamana, de preferat fierte tari.
- Folositi la gatit si la asezonarea salatelor numai ulei de floarea soarelui, porumb, soia, sau de masline.
- Nu preparati sosuri cu unt sau smantana.
- Reduceti consumul de sare la aproximativ 5g pe zi (1 lingurita rasa pe zi)
- Nu consumati alcool.
- Faceti cate o plimbare dupa mesele principale.
ALIMENTE PERMISE:
- Carne de pasare fara pielita (pui, gaina, curcan); vita(vaca, vital); vanat(iepure, caprioara); peste slab(salau, stiuca, stravid, cod, pastrav, platica)
- Branza de vaci slaba; cas; urda;
- Lapte dulce cu 1,8g% grasime si smantanit; lapte batut; iaurt slab;
- Albus de ou fiert tare
- Paine (Graham, integrala, neagra), mamaliga, fulgi de cereale
- Legume cu 5% glucide: fasole verde, praz, gulii, varza, conopida, dovlecel, spanac, rosii, castraveti, salata verde, srdei, ridichii, vinete, andive, ciuperci, bame, sparanghel, urzici, stevie, loboda, untisor, papadie;
- Legume cu 10% glucide: ceapa,morcov, telina, radacina patrunjel, sfecla rosie;
- Legume cu 20% glucide: cartofi, fasole uscata boabe, mazare boabe, linte, soia bob-in cantitati moderate;
- Orez, gris, paste fainoase in cantitati moderate;
- Fructe cu 5-10% glucide: mere cretesti, mere domnesti, pere, portocale, kiwi, mandarine, gutui, capsuni, visine, cirese de mai, fragi, zmeura, affine, coacaze, caise, piersici, pepene rosu/galben, grapefruit, lamai;
- Unt in cantitate mica (5-10g)
- Ulei vegetal sau margarina vegetala in cantitate moderata(20-30g)
- Condimente aromate: patrunjel, marar, leustean, tarhon, dafin, cimbru, scortisoara, vanilie;
- Deserturi; budinci preparate cu lapte smantanit, placinte simple, biscuiti preparati cu margarina vegetala sau uleiuri, jeleuri;
- Lichide: apa minerala, sifon, ceai de plante, cafea, ness indulcite cu zaharina, suc natural de fructe premise, suc natural de legume premise, bauturi racoritoare.
ALIMENTE INTERZISE:
- Carne grasa (porc, oaie, miel, gasca, rata)
- Mezeluri grase: salamuri, carnati
- Organe: creier, ficat, momite
- Costita, Kaiser, piept ardelenesc, sunca taraneasca, jambon
- Peste gras: morun, nisetru, crap mare, somn, scrumbie
- icre
- conserve grase de carne si peste
- lapte integrale (gras); condensat; praf;
- branzeturi fermentate: telemea (oaie, capra, bivolita); cascaval; branza topita; branza de burduf, swaiitzer
- mai mult de 2 galbenusuri pe saptamana
- seu, untura, slanina, grasime de pasare, jumari;
- supe, ciorbe grase indiferent din ce carne sau drese cu smantana;
- cartofi prajiti
- salate asezonate cu maioneza si smantana
- sosuri cu unt sau smantana
- maioneze
- condimente iuti(ardei iute, piper, mustar, hrean, otet)
- muraturi
- smantana
- frisca
- crème pe baza de unt sau smantana
- fructe oleaginoase: nuci si migdale-in cantitate mare, alune, arahide, nuca de cocos, masline-in cantitate mare
- fructe dulci: prune proaspete sau uscate, struguri, pere, pergamote, banane, curmale, smochine, stafide, poame, castane
- zahar si produse zaharoase: bomboane de ciocolata, caramele, ciocolata, gem, dulceata, marmelada, peltea, miere, rahat, halva, nuga, serbet.
- Produse de cofetarie si patiserie: tort, prajituri, inghetata, pateuri cu carne sau branza grasa, placinte cu carne sau branza grasa, gogosi;
- siropuri, bauturi din ciocolata
- bauturi alcoolice