Litiaza renală (pietrele la rinichi) este o afecţiune, în urma căreia pacientului îi sunt extrase, în cele din urmă, pietrele, întrucât durerile care însoţesc colica renală sunt atât de puternice încât nici un tratament nu reuşeşte să le îndepărteze. La ora actuală, aceşti calculi renali sunt foarte des întâlniţi la pacienţi. Potrivit dr. Alexandra Crăciun, calculii renali pot rămâne la nivelul rinichilor sau se pot deplasa, urmând drumul tractului urinar (rinichi, uretere, vezica urinară, uretră) şi pot bloca traiectul urinei, respectiv stagnarea ei.
„De regulă, calculii renali se formează în momentul în care se modifică balanţa între cantitatea de apă, săruri minerale şi alte substanţe din urină. În ceea ce priveşte factorii de risc ce pot favoriza apariţia litiazei renale, aceştia sunt numeroşi, iar alimentaţia este unul dintre ei. Practic, subnutriţia sau consumul mare de alimente bogate în proteine afectează organismul. Apoi, problema poate apărea din cauza unor anomalii ale funcţiilor renale, din cauza scăderii cantităţii de urină sau a unei hidratări insuficiente”, a subliniat medicul.
Din păcate, colica renală declanşează foarte des dureri intense la nivelul zonei lombare, în părţile laterale ale trunchiului, la nivelul abdomenului, pelvisului sau organelor genitale. De asemenea, persoana afectată se poate confrunta cu manifestări digestive, senzaţie de greaţă şi vomă, apariţia sângelui în urină.