Puţină lume ştie că loboda este extrem de benefică pentru organism. În primul rând, antocianinele şi fenolii din frunzele de lobodă întăresc sistemul imunitar, previn îmbătrânirea, ajută buna funcţionare a creierului şi combat celulele canceroase. De asemenea, loboda ne bucură, de asemenea, cu multă vitamina C şi cu prezenţa vitaminei K, cea care ajută la diminuarea riscului de accident vascular.
Totodată, cataplasmele aplicate peste răni sau infecţii ale pielii grăbesc vindecarea prin regenerarea celulelor. Foarte utilă şi pentru combaterea asteniei, planta este detoxifiantă, purifică sângele şi-l alimentează cu fier.
În principiu, ideal este să consumăm loboda crudă, adăugată în orice salată obişnuită.
În acelaşi timp, conţinutul ridicat de fibre este foarte important în combaterea constipaţiei şi a problemelor digestive. Delia Sandu, nutriţionist susţine că, pentru a beneficia de toate aceste vitamine, săruri minerale şi antioxidanţi, trebuie să ne obişnuim să consumăm lobodă crudă, tăiată şi condimentată, adăugată în orice salată.
Desigur, frunzele de lobodă pot fi adăugate şi în ciorbe, doar că multe dintre substanţele importante ale acestei plante se pierd prin fierbere. Pentru mai multă savoare, salatele pot fi combinate şi cu frunze de păpădie, leurdă, spanac.