21 Ianuarie 2016
2027 accesări
0 comentarii

Zece copii din Constanţa care sunt infectaţi cu HIV vor beneficia de un program complex de terapie psihologică şi medicală prin intermediulunei tabere terapeutice care a fost organizată de Fundaţia Baylor Marea Neagră. Programul va îmbina exerciţii specifice terapieide grup cu activităţirecreative orientate terapeutic.
Activităţile din cadrul proiectului vor fi derulate de 4 psihologi cu experienţă clinică, ce activează de cel puţin 5 ani în cadrul departamentului psihosocial al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.
Doi dintre psihologi au specializare în psihoterapie - aceştia vor coordona activităţile psihoterapeutice din programul de dimineaţă, iar ceilalţi doi psihologi vor coordona activităţile de socializare şi cele recreative din programul de după-amiază. În plus, permanent copiii vor fi supravegheaţi medical de o asistentă a fundaţiei, care cunoaşte regimul terapeutic al copiilor şi poate interveni pentru orice situaţie problematică din punct de vedere al sănătăţii.

„Aceşti copii au trecut de curând prin experienţa unor traume emoţionale. Unii dintre ei şi-au pierdut în ultimii doi ani mama ca urmare a infecţiei HIV/SIDA, iar alţii se confruntă cu dificultăţile majore de tratament şi investigaţii medicale permanente impuse de un diagnostic deocamdată fără leac”, a declarat Luiza Vlahopol, coordonatorul proiectului şi şef departament psihosocial la fundaţie.

Lupta cu boala, un efort continuu pentru pacienţi

La finalul proiectului toţi copiii vor fi trecut prin întreg programul terapeutic stabilit şivor fi capabili să identifice emoţii, să le gestioneze, vor învăţa să aplice regulile de bază de comunicare cu ceilalţi şi vor învăţa cel puţin o strategie de rezolvare a unei situaţii problematice şi vor cunoaşte paşii ce trebuie parcurşi pentru a lua o decizie şi a depăşi o problemă.
Proiectul este susţinut financiar de Fundaţia United Way România şi compania Metropolitan Life prin programul „Alături de tine”, care alocă finanţare pentru mai multe ONG-uri locale.

„Lupta cu virusul HIV şi efectele sale, în special asupra copiilor, este o problemă complexă şi are nevoie de implicare din partea comunităţii. Ne bucurăm să putem sprijini o iniţiativă care redă zâmbetul unora dintre cei mai vulnerabili copii - este o dovadă că, împreună, avem puterea să schimbăm vieţi”, a declarat Cristina Damian, directorul executiv al Fundaţiei United Way România.

În ultimii ani, Fundaţia Baylor Marea Neagră a desfăşurat o serie de grupuri terapeutice atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Grupurile terapeutice au vizat acceptarea şi adaptarea la diagnosticul
de infecţie cu HIV, aderenţă la terapia anti-retrovirală specifică persoanelor infectate cu HIV, dezvoltarea personală în scopul identificării şi dezvoltării de resurse prin care persoanele infectate să depăşească trauma aflării diagnosticului. Aceste grupuri au cuprins activităţi de art-terapie.

„Progresele participanţilor la grupuri sunt reale, ele concretizându-se mai ales prin aderenţa crescută la tratament şi funcţionarea socială adecvată a pacienţilor, aspecte care au contribuit la îmbunătăţirea analizelor medicale. În acest context, suntem foarte recu-noscători organizaţiei United Way pentru şansa pe care o dau copiilor cu HIV din comunitatea noastră, permiţându-le accesul la un astfel de program terapeutic creat special pentru ei”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al fundaţiei Baylor.

Taguri articol: copilul sida copii hiv psihoterapie psiholog comunicare fundaţia baylor

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase