16 Iunie 2016
3156 accesări
0 comentarii

Bolile transmisibile în colectivităţi cu care se luptă, anual, şcolarii şi preşcolarii pot fi prevenite, potrivit specialiştilor, printr-o educare şi informare sănătoasă a acestora. Din cauză că părinţii nu le oferă copiilor o educare corectă cu privire la transmiterea acestor afecţiuni şi pentru că nu îi izolează când aceştia se îmbolnăvesc, în fiecare an, foarte mulţi copii contactează diferite boli, prin simplul contact cu colegii lor bolnavi.

Printre cele mai frecvente afecţiuni, pe care copiii le molipsesc unii de la ceilalţi, se numără bolile respiratorii cauzate de virusuri, de exemplu virusul gripal. După bolile respiratorii, urmează cele digestive, care se transmit prin intermediul mâinilor murdare. De aceea, campaniile de promovare a igienei sunt extrem de folositoare în rândul copiilor. Să nu uităm nici de hepatita acută virală A, care evoluează în epidemii, în cadrul colectivităţilor.


„Formele clinice cu icter sunt rare şi necesită internare şi supraveghere de specialitate, pe secţia de boli infecţioase. Hepatita A poate fi prevenită prin vaccinare”, explică dr. Gianina Arsene, medic specialist boli infecţioase.
Infecţiile bacteriene cauzate de streptococ, stafilococ, pneumococ, care duc la cazuri severe de pneumonie sau la epidemii de scarlatină, trebuie eradicate prin prevenţie şi prin informarea corectă a copiilor şi a cadrelor didactice. Regulile de prevenţie a bolilor transmisibile pe cale respiratorie presupun acoperirea gurii şi a nasului în timpul tusei, suflarea corectă a nasului, aerisirea regulată a încăperilor şi izolarea copiilor bolnavi.

Copiii constănţeni luptă cu bolile copilăriei, prin… dans


La sfârşit de an şcolar, copiii constănţeni au sărbătorit „Festivalul sănătăţii Marea Neagră”, scopul festivalului fiind promovarea sănătăţii şi prevenirea bolilor transmisibile în colectivitate: hepatită, tuberculoză şi scarlatină.


„Asociaţia Logopezilor din România, Filiala Constanţa, iniţiatorul proiectului educativ «Lanţul mânuţelor fericite», împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa - partener în implementarea acestuia, se bucură, de trei ani, de participarea numeroasă şi implicarea deosebită a elevilor şi preşcolarilor, a cadrelor didactice şi a părinţilor”, a declarat Oana Sorina Florescu, preşedintele Asociaţiei Logopezilor din România, Filiala Constanţa.


În cea de-a treia ediţie a proiectului, organizatorii au abordat activitatea de concurs flashmob, o tehnică inedită de dans. În cadrul „Festivalului sănătăţii Marea Neagră” au concurat echipe reprezentative ale unităţilor de învăţământdin Constanţa, 23 la număr. Echipele au dansat şi au pregătit coregrafii specifice care să scoată în evidenţă detalii despre bolile mai sus menţionate. Preşcolarii au purtat simboluri specifice bolilor, iar coregrafia a reflectat căile de transmitere a bolilor reprezentate.


Fiecărei echipe i s-a adresat o întrebare, astfel încât juriul să poată aprecia şi fundamentul teoretic al coregrafiei - noţiuni despre boala reprezentată.


„Aflându-ne la final de an şcolar, am hotărât realizarea Festivalului Sănătăţii. Scopul proiectului este promovarea sănătăţii şi prevenirea bolilor transmisibile în colectivitate: hepatită tuberculoză şi scarlatină. Astăzi (n.r. - ieri), această informare se face prin dans tematic. 23 de echipe au participat la concurs, fiecare echipă şi-a făcut o coregrafie aparte, care trebuie să transmită exact căile de transmitere a acestor boli”, a mai spus Oana Sorina Florescu.

Taguri articol: stiri medicale vaccinare virus transmitere infecţii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii