arhivafotobucatariemancarespital-1341847857

arhivafotobucatariemancarespital-1341847857
10 Iulie 2012
572 accesări
0 comentarii
După patru ani în care valoarea alocaţiei pentru hrana oferită pacienţilor din spitalele publice nu s-a modificat absolut deloc, Ministerul Sănătăţii a decis să actualizeze această sumă. Vestea este una extrem de bună pentru firma responsabilă de meniul Spitalului Judeţean Constanţa, care în prezent este nevoită să apeleze la spon-sorizări şi donaţii pentru a completa mesele pacienţilor.  Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, că, începând de luna viitoare intenţionează să schimbe valoarea alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost deja publicat pe pagina de internet a ministerului, www.ms.ro, la secţiunea transparenţă decizională. Cu cât se va majora alocaţia de hrană pentru spitale La ora actuală, baremul privind alocaţiile de hrană pentru spitalele publice este la acelaşi nivel ca în 2008, chiar dacă între timp preţurile la alimente au crescut considerabil de mult faţă de acum patru ani. În prezent se alocă între 7 şi 13 lei pentru bolnavii adulţi, în funcţie de boala pentru care sunt internaţi, şi între 1,8 şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. „Propunerile privind nivelul alocaţiilor de hrană sunt între 9,5 lei şi 17 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi şi 2,5 lei şi 16 lei pentru copii”, se arată în comunicatul de presă trimis, ieri, de Ministerul Sănătăţii. Baremul stabilit prin hotărârea de guvern poate fi mărit, prin hotărâri de consiliu, de autorităţile locale care deţin managementul spitalicesc, dar majorările vor fi suportate din bugetele proprii, precizează Ministerul Sănătăţii. Totodată, şi persoanele fizice beneficiare pot solicita majorarea acestor baremuri, dar vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare. „Este a patra solicitare pe care o trimitem ministerului!“ Afirmaţia aparţine lui Petre Preda, administratorul societăţii Arimex Comexim 2000, firma care furnizează hrana pentru pacienţii Spitalului de Urgenţă Constanţa. Acesta a declarat că a trimis până acum patru scrisori deschise către Ministerul Sănătăţii în care a solicitat ajustarea alocaţiei pentru hrană. „Este a patra adresă pe care o trimitem. Se pare că noul ministru de resort, Vasile Cepoi, este primul care a reacţionat la solicitările noastre. Ne bucurăm că se vor lua măsuri deoarece situaţia este alarmantă, iar bolnavii sunt cei care au de suferit. În scrisoare am menţionat că este inuman ce se întâmplă şi că îi condamnăm pur şi simplu pe pacienţi la moarte dacă nu reuşim să le procurăm hrana necesară recuperării lor. Este inadmisibil să se acorde alocaţii mai mari pentru deţinuţi decât pentru bolnavi”, a subliniat Petre Preda. Ce spune managerul Spitalului Judeţean Constanţa Dr. Dan Căpăţână, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa salută iniţiativa ministeru-lui. „Hotărârea este foarte bună pentru operatorii privaţi care gestio-nează acum hrana pentru consumul colectiv la spitalul judeţean. Dacă nu au un cuantum îndeajuns de ridicat pentru mâncare, nu se poate asigura nici numărul de calorii necesare bol-navilor, prin urmare, operatorii privaţi au făcut eforturi supraomeneşti pentru a oferi fiecărui pacient mâncarea de care are nevoie”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Dan Căpăţână. La rândul lui, Petre Preda susţine că proiectul de hotărâre de guvern iniţiat de MS le va uşura substanţial munca dacă alocaţia de hrană se va actualiza cu adevărat. Cu toate acestea, administratorul firmei este sceptic cu privire la adoptarea acestui proiect. „Anul trecut a mai fost o astfel de iniţiativă a unui politician din Brăila, iar proiectul nu a ajuns nici măcar în dezbatere la Parlament. Sperăm ca de data asta să se rezolve ceva”, a spus Petre Preda. Meniul bolnavilor din Spitalul Judeţean, completat prin donaţii Prin eforturile societăţii Arimex Comexim 2000 şi prin bunăvoinţa unor producători privaţi, bolnavii din spital primesc în fiecare zi un meniu variat şi consistent, care să îi ajute să se recupereze mai repede. „Am vrut să le oferim pacienţilor masa de care au nevoie, aşa că, prin mai multe eforturi, dar şi cu ajutorul sponsorizărilor şi donaţiilor, am reuşit să asigurăm un meniu variat pentru bolnavi. Diferiţi producători privaţi, dar şi Arhiepiscopia Tomisului contribuie aproape zilnic la îmbunătăţirea meniului şi fac donaţii pentru spital. În felul acesta am reuşit să asigurăm numărul de calorii de care are nevoie un bolnav pentru a se recupera. Momentan cred că suntem singurul spital din ţară care are un meniu atât de variat şi consistent”, a adăugat Petre Preda. Administratorul societăţii ne-a spus care a fost meniul de ieri al pacienţilor din Spitalul Judeţean. „La micul dejun bolnavii au primit, în funcţie de afecţiuni, ceai cu lămâie, margarină, salam Victoria, brânză de vaci, brânză topită şi biscuiţi. La prânz, ciorbă ţărănească de cartofi cu garf afumat şi mâncare de mazăre cu cârnaţi, iar pentru cei la regim, supă de legume cu fulgi de ou şi ardei umpluţi cu carne şi smântână. Pentru cină bucătarii au preparat mâncare de dovlecei, piure de cartofi şi friptură de pui la tavă. Ţin să precizez că aproximativ 30 la sută din alimente sunt donate”, a afirmat administratorul. Menţionăm că la Spitalul Judeţean Constanţa sunt hrăniţi în fiecare zi, în jur de 1.100 de pacienţi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alexandra MALACHI