04 Septembrie 2016
2680 accesări
0 comentarii

Doula este acea femeie instruită şi experimentată în susţinerea femeilor şi a partenerilor lor în timpul naşterii.


Potrivit specialiştilor, prin definiţie, rolul doulei este de a ajuta femeile să aibă cea mai mulţumitoare experienţă a naşterii posibilă. Ea află ce îşi doreşte fiecare femeie de la naştere, din planul de naştere şi din conversaţii. Rămâne lângă viitoarea mamă în timpul travaliului şi până la o oră, două după naştere.

Multe femei preferă ca principalul susţinător să fie partenerul. În acest caz, doula vă poate sfătui pe amândoi în privinţa măsurilor de calmare şi a modurilor de a stimula progresia travaliului.

„Ea asigură o pereche de mâini în plus care îi poate face gravidei un masaj, poate ajuta partenerul sau îi permite acestuia să ia o pauză. De asemenea, dă fuga să aducă sticle cu apă fierbinte, pături sau băuturi, ori o gustare pentru partener. Pe baza experienţei sale, aceasta îi poate linişti pe cei doi parteneri de cuplu, privind lucrurile dintr-o perspectivă realistă”, explică Liliana Tudose, educator prenatal.

Dacă partenerul lipseşte din varii motive sau dacă acesta nu doreşte o prea mare responsabilitate, doula poate fi principalul susţinător, implicând partenerul numai în măsura în care acesta se simte confortabil. Doula poate fi de mare ajutor într-un travaliu lung, ce poate fi tot atât de epuizant pentru partener ca şi pentru femeia care trece prin el. De asemenea, doula vă poate sugera ce întrebări să puneţi pentru a obţine informaţiile de care aveţi nevoie pentru a putea lua decizii în cunoştinţă de cauză, în privinţa îngrijirii personale şi a bebeluşului.

Cu doula, travaliul poate fi mai scurt

Îngrijirea oferită de doula a fost amănunţit investigată în studii ştiinţifice, iar rezultatele indică îmbunătăţirea deznodământului fizic şi psihologic, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Unele studii au constatat scurtarea travaliului, scăderea utilizării oxitocinei, mai puţine cezariene, mai puţine naşteri cu forcepsul şi vid-extractorul şi mai puţine cereri de analgezice la femeile care au avut o doula faţă de cele care nu au avut.

Prezenta doulei scade depresia post-partum

Îngrijirile oferite de o doula la naştere au fost, de asemenea, asociate cu îmbunătăţirea parametrilor post-partum, precum reducerea depresiei postnatale, evaluări mai bune de către mamă a temperamentului, aspectului, sănătăţii şi abilităţilor nou-născutului, succes mai mare al alăptării şi o satisfacţie mai mare în privinţa experienţei naşterii.


„În încercarea de a explica beneficiile oferite de îngrijirea unei doula, cercetătorii afirmă că doula ajută femeile să se simtă mai confortabil, ocrotite şi mai îngrijite, deoarece rămân lângă elepe toată durata travaliului şi nu au altă responsabilitate în afară de a menţine confortul fizic şi starea de bine emoţională a femeii. Teama şi stresul sunt diminuate în prezenţa unei doula şi acest lucru poate fi responsabil de îmbunătăţirea deznodământului”, mai spune specialistul.

Specialiştii spun că femeile care sunt ajutate la naştere de doula pot fi mai bine pregătite să-şi asume rolul de mamă atunci când propria nevoie de ocrotire este satisfăcută în timpul perioadei vulnerabile a travaliului. „Recomand prezenţa doulei la naştere, întrucât gravidele care au avut sprijinul unei doule sau a unei moaşe la naştere povestesc că au avut cele mai împlinite experienţe”, mărturiseşte educatorul prenatal, Liliana tudose.

Taguri articol: bebe sfatul medicului copilul nastere sarcina

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii