Tuturor femeilor le este recomandat să facă profilul TORCH la începutul sarcinii, pentru că acesta le ajută la diagnosticarea anumitor infecţii ce pot afecta dezvoltarea fătului pe parcursul sarcinii. Practic, acesta este un test de sânge care identifică mai multe grupe de infecţii.
De obicei, medicii solicită efectuarea acestui test înainte de concepţie, dar cum de multe ori sarcina nu este planificată, testul se va face în primele săptămâni de sarcină. Există cazuri în care, chiar dacă testul iese pozitiv, infecţiile descoperite să poată fi tratate sau ţinute sub observaţie astfel încât să nu influenţeze fătul, dar în cazuri mai grave se recomandă avortul terapeutic. Din păcate, în astfel de situaţii nu se mai poate face nimic pentru a salva copilaşul.
De precizat că dacă este făcut înainte de sarcină, iar rezultatul testului TORCH este pozitiv, unele infecţii cum ar fi toxoplasmoza şi sifilisul pot fi tratate cu antibiotice. Altele, precum cele virale, ca în cazul rubeolei, varicelei sau zona zoster care nu au un tratament efectiv, pot fi prevenite prin vaccinare înainte de sarcină. Totodată, transmiterea virusului herpetic la făt poate fi evitată prin naşterea cu ajutorul operaţiei cezariane.
Înainte de toate, însă, rezultatul testului TORCH relevă existenţa sau inexistenţa în organismul mamei a anticorpilor specifici unei anumite boli din această categorie. De asemenea, rezultatul testului poate arăta dacă este vorba de o infecţie recentă, actuală sau una destul de îndepărtată. În funcţie şi de aceşti indicatori, medicul ginecolog vă va oferi cel mai potrivit tratament.
De asemenea, nu uitaţi că profilul TORCH reflectă statusul imunităţii pacientei în cazul unor afecţiuni care pot afecta fătul, unele putând conduce chiar la decesul fătului.
Pentru unele afecţiuni există vaccin
Potrivit dr. Dana Mănac, medic specialist Obstetrică- Ginecologie, fiecare literă este iniţiala unei afecţiuni: T- Toxoplasmoză, O-others (Varicelă, Parvovirus B19, HIV, Sifilis, Listeria, Toxoplasma canii), R-Rubeolă, C-Citomegalovirus, H-Herpes simplex.
„Cel mai bun scenariu este atunci când cuplul se adresează medicului ginecolog înainte de concepţie - consultul preconcepţie - profilul TORCH regăsindu-se printre analizele obligatorii preconcepţie, pentru că printre ele se regăsesc afecţiuni la care există vaccin, iar altele sunt afecţiuni care au tratament curativ. În plus, pentru fiecare dintre ele vi se vor recomanda două analize de sânge: imunoglobulină M - IgM (analiză care arată dacă este vorba de o afecţiune acută) şi imunoglobulina G- IgG (analiză care arată dacă organismul matern a fost imunizat anterior).
De menţionat că niciuna din cele două nu arată dacă fătul este sau nu infectat. Atunci când IgG este crescută, este bine, nu vă speriaţi de faptul că este încercuită pe buletinul de analize. În schimb, atunci când aceasta nu este încercuită, în acest caz va trebui să urmaţi cu strictețe instrucţiunile medicului obstetrician”, a explicat medicul. Dr. Mănac a precizat că atunci când IgM este crescută, medicul va recomanda un consult de boli infecţioase.
În cazul în care IgM şi IgG sunt nedetectabile la prima determinare, se va recomanda repetarea acestora, cel puţin o dată pe perioada sarcinii. Viitoarele mămici trebuie să ştie că profilul TORCH este printre analizele de sânge care nu se decontează de Casa de Asigurări die Sănătate şi că va plăti contravaloarea acestei analize.