Alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de uşor de făcut, din cauza multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar şi aspectelor ce ţin de etichetare, coroborate şi cu unele lipsuri de natură legislativă. Cu atât mai mult, în cazul bebeluşilor sau al copiilor, părinţii sunt puşi în dificultate în ceea ce priveşte alegerea potrivită a produselor de îngrijire.
Parabenii, coloranţii sintetici sau detergenţii sunt doar câteva dintre ingredientele pe care părinţii ar trebui să le ocolească atunci când vine vorba despre produsele de îngrijire ale copiilor. Acestea trebuie să respecte principiul „fără lacrimi”, să nu fie agresive cu pielea celor mici şi să nu conţină coloranţi sau conservanţi.
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România spun că numeroase studii realizate pe produsele din piaţă reflectă compoziţia nocivă a acestor produse.
„Părinţii trebuie să citească cu atenţie etichetele produselor şi să verifice menţiunile afişate pe ambalaj. Printre substanţele care trebuie evitate se numără alcoolul, parabenii, coloranţii sintetici, aler-genii, săpunul, sodium Laureth Sulfate (SLES), ulei de parafină, arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan”
- a precizat dr. Costel Stanciu, directorul APC România.
Potrivit reprezentantului APC, doar 2% dintre produsele supuse studiului nu au silicon, arome sintetice, coloranţi sau derivate din uleiuri minerale.
Medicii avertizează: „Substanţele chimice afectează pielea copilului!“
Pielea bebeluşului este diferită de cea a unui adult, are un Ph diferit, este mai sensibilă şi mai predispusă la iritaţii şi infecţii, şi are nevoie de îngrijiri speciale, cu produse concepute special pentru cei mici. Curăţarea, hidratarea corespunzătoare şi hrănirea sunt paşi esenţiali.
„Pentru îngrijirea pielii bebeluşului este recomandat ca părin-ţii să folosească produse fără parfum, alcool, coloranţi şi parabeni.O bună alegere sunt produsele naturale fabricate din ingrediente minerale, vegetale sau de origine animală care nu conţin compuşi sintetici sau petroderivaţi. Întrucât nu există o reglementare legală a folosirii termenului natural, folosit adesea fără temei, ci doar a termenilor ecologic, bio sau organic, nouă, ca şi cumpărători, ne revine responsabilitatea de a ne documenta, de a petrece un minut în plus la raft pentru verificarea etichetelor.Temperatura apei de baie trebuie să fie apropiată de cea a corpului (37-max 38 grade C), evitaţi băile fierbinţi şi prelungite. După baie uscaţi pielea copilului prin tamponare cu un prosop moale.Atenţie la produsele care conţin substanţe chimice! Acestea pot provoca alergii grave sau chiar afecţiuni respiratorii ce au efecte pentru tot restul vieţii”
-a precizat dr. Mohamed Zaher, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul spitalului privat Isis.