Dermatita atopică este o afecţiune a pielii care apare, de cele mai multe ori, în primele şase luni de viaţă ale copilului, dar simptomele acestei afecţiuni pot persista până în jurul vârstei de 5 ani. Partea bună a lucrurilor este că aceasta nu este o boală contagioasă, deci nu trebuie să vă temeţi că aţi putea-o lua de la cineva. Partea rea este că încă nu există un tratament permanent, ci doar tratamente care calmează simptomele, ce pot fi extrem de supărătoare, cum sunt eritemul, excoriaţiile, mâncărimile.
În general, cauzele dermatitei nu se cunosc cu exactitate, dar factorul ereditar este primul de luat în calcul. La acesta se adaugă şi factorii de mediu (căldură, frig, poluare), stresul, factorii infecţioşi şi anumiţi alergeni, cum ar fi polenul, părul de animal şi alergenii alimentari.
Mulţi dintre copiii cu dermatită atopică pot dezvolta şi alte forme de manifestări atopice (conjunctivite alergice, rinite alergice, astm bronşic alergic).
Potrivit dr. Oana Barbu, medic pediatru, dermatita atopică se manifestă, în principal, prin uscăciunea tegumentelor şi mâncărime (prurit), însoţite de apariţia unor pete roşiatice sau a unor cojiţe (scuame sau cruste) la nivelul feţei şi pielii capului, dar şi pe membre şi trunchi.
„Uneori, leziunile se pot suprainfecta şi apar vezicule sau supuraţii. Mâncărimea (pruritul) determină agitaţie, se intensifică în timpul nopţii şi poate afecta somnul copilului. De asemenea, trebuie împiedicată scărpinarea (unghiuţele trebuie tăiate cât mai scurt, se pot pune mănuşi în mânuţe pe timpul nopţii), pentru că aceasta agravează pruritul, tegumentele se îngroaşă, capătă o nuanţă maronie. În acelaşi timp, pentru spălarea pielii bebeluşului, folosiţi săpunuri sau şampoane special create pentru piele sensibilă (fără parfum, alcool, coloranţi şi parabeni).
Totodată, temperatura apei de baie trebuie să fie apropiată de temperatura corpului (37 - max. 38 grade Celsius), evitaţi băile fierbinţi şi prelungite. După baie, uscaţi pielea copilului prin tamponare cu un prosop moale şi folosiţi creme sau loţiuni de corp emoliente (speciale pentru piele atopică) ori de câte ori este nevoie ori când observaţi că pielea devine uscată”, a precizat medicul.
XXX
Pentru evitarea complicaţiilor de orice fel, se recomandă ca hainele copilului (în special cele ce vin în contact direct cu pielea) să fie moi, din bumbac şi trebuie evitat contactul cu materiale sintetice sau cu lâna care irită pielea. Nu în ultimul rând, evitaţi expunerea copilului la praful de casă, la temperaturi extreme (îmbrăcaţi-l adecvat pentru a nu-l supraîncălzi) şi ţineţi cont de faptul că transpiraţia determină iritaţia pielii şi accentuează mâncărimea.