Scleroza multiplă este o boală a cărei cauză nu este cunoscută, încă, în zilele noastre şi care apare cel mai frecvent la persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. Tocmai de aceea, este foarte important să fiţi informaţi despre această afecţiune şi să ştiţi cum o puteţi preveni.
Mai mult decât atât, scleroza multiplă a constituit, dintotdeauna, o provocare pentru cercetători. Denumită de către aceştia şi „boala misterioasă” sau „boala cu o mie de feţe”, scleroza multiplă afectează sistemul nervos central, având mai multe forme de manifestare şi, desigur, numeroase simptome care pot fi prezente sau nu, acest lucru fiind diferit de la un caz la altul.
Potrivit specialiştilor Centrului Medical „Pozimed” din Constanţa, aceasta nu este o boală contagioasă şi nu s-a dovedit până acum caracterul ereditar. În acelaşi timp, aceasta este considerată o boală autoimună iar, până în prezent, nu există un tratament care să vindece scleroza multiplă, ci doar metode de combatere a simptomelor.
„Debutul bolii variază de la un caz la altul, de aceea, din păcate, de cele mai multe ori, trece o perioadă îndelungată de timp până când pacientul ajunge să fie examinat şi diagnosticat. Simptomele bolii variază şi ele, însă, de cele mai multe ori, apare afectarea progresivă a capacităţii de muncă şi de a face faţă la activităţile zilnice obişnuite (spălat, mers, şofat, îmbrăcat, etc.), inducând un anumit grad de invaliditate. Ca urmare, scleroza multiplă poate afecta: vederea, echilibrul, capacitatea de concentrare, rezistenţa la efort (apare oboseala cronică), vorbirea.
Printre simptomele frecvente se numără şi vertijul, pierderea coordonării, afectarea deglutiţiei, probleme sfincteriene, disfuncţii sexuale, pareze, paralizii sau depresii”, au explicat specialiştii „Pozimed”.
Aceştia au precizat că diagnosticarea se face pe baza controlului neurologic, urmat de o serie de investigaţii specifice, cum ar fi puncţia lombară şi analiza lichidului cefalorahidian, potenţiale evocate şi imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM). Aceasta din urmă reprezintă modalitatea preferată de investigaţie, în urma controlului neurologic.
Aşa că, dragi constănţeni, nu vă speriaţi, examinarea IRM este o metodă non-invazivă, de evaluare a sistemului nervos central, dovedindu-se extrem de eficientă în evidenţierea majorităţii leziunilor specifice sclerozei multiple. Astfel, imagistica prin rezonanţă magnetică permite: diagnosticul pozitiv al sclerozei multiple, justificarea unor manifestări clinice, activitatea sclerozei multiple, prognosticul bolii, excluderea altor afecţiuni ale sistemului nervos central şi nu numai.
Acesta este şi motivul pentru care trebuie subliniată importanţa examinării imagistice, ca element adjuvant al examenului obiectiv neurologic, în stabilirea diagnosticului pozitiv al sclerozei multiple şi a momentului în care este stabilit diagnosticul de certitudine, în cadrul evoluţiei semnelor şi simptomelor.