05 Mai 2022
683 accesări
0 comentarii

Ați mâncat pește și vă simțiți rău? În acest caz, este posibil să vă fi ales cu o intoxicație cauzată de pește, mai ales dacă vă confruntați cu stări de vărsături, diaree, febră, dureri abdominale și corporale. Toate acestea sunt simptome care pot indica faptul că ați consumat pește sau fructe de mare cu niveluri ridicate de toxine. Deci, ce puteți face dacă vă confruntați cu intoxicația cauzată de pește? Înainte de toate, este necesar să știți că, în anumite perioade ale anului, mai multe specii de pești și crustacee pot conține biotoxine otrăvitoare, care persistă chiar și după gătire. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), oamenii nu cunosc acest risc, dar peștii cu aceste toxine nu arată, nu miros și nu au un gust urât. Din păcate, gătirea, marinarea sau congelarea nu distruge toxinele și, prin urmare, otrăvirea este inevitabilă.

La acest moment, se crede că peste 400 de specii de pește, în special peștele de recif, conțin toxina care provoacă ciguatera. Peștii din apele tropicale și subtropicale din Indiile de Vest, Oceanul Pacific și Oceanul Indian reprezintă cea mai mare amenințare. Simptomele otrăvirii apar în câteva minute până la șase ore de la consumul de pește toxic. Simptomele includ o varietate de reacții gastrointestinale, neurologice și cardiovasculare.

În cazuri mai severe, persoana poate suferi de dureri musculare, amețeli și senzații de temperatură inversă, adică lucrurile fierbinți par reci, iar lucrurile reci par fierbinți. Tetrodotoxina, numită și otrăvirea cu pește fugu sau fuguism, este o formă mult mai rară de intoxicație cu pește. Cu toate acestea, poate fi fatală. Este asociată cu consumul de pește fugu din apele regiunilor indo-pacifice. Simptomele ce pot apărea includ amorțeala buzelor și a limbii, amorțeala feței și a extremităților, o senzație de plutire, durere de cap, greață și vărsături, durere abdominală, diaree, dificultate în vorbire etc.

Taguri articol: sfatul medicului peşte

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU