Toate femeile care nasc trec prin perioada de lăuzie sau perioada post-partum, cum i se mai spune, şi care reprezintă primele 4-8 săptămâni după ce au adus bebeluşul pe lume. Practic, în tot acest timp, organismul femeii se reface, dar, desigur, fiecare vindecare este diferită, la fel cum şi fiecare sarcină este diferită de la o femeie la alta.
Totuşi, chiar dacă refacerea este diferită între femeia care a născut pe cale naturală şi cea care a născut prin cezariană, există puncte comune, cum ar fi faptul că este un moment epuizant din viaţa femeilor.
Aşa că, indiferent de tipul naşterii, în acest interval de timp este recomandat ca proaspăta mămică să nu facă exerciţii fizice solicitante şi să nu ţină cure de slăbire. Mai mult decât atât, femeile sunt încurajate să mănânce cât mai variat. Totuşi, există şi o listă de interdicţii: fără cafea, alcool, tutun, carne crudă, brânzeturi cu mucegai, alimente condimentate (usturoi, ceapă), pentru că acestea influenţează laptele matern.
Desigur, alte sfaturi se referă la reluarea vieţii sexuale. Este indicat ca proaspăta mămică să aştepte cam o lună şi jumătate sau chiar mai mult. De asemenea, trebuie să ţineţi cont că şi perioada de lăuzie este un moment în care femeia poate rămâne însărcinată, aşa că sunt recomandate contraceptive cu un conţinut mic de estrogen.
Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Euromaterna”, în perioada de lăuzie trebuie să aveţi mare grijă de dumneavoastră şi mai ales să vă hidrataţi. „Cereţi ajutor atunci când ajungeţi acasă şi aveţi nevoie de ajutor la curăţenie, la gătit şi la alte treburi gospodăreşti. Nu depuneţi efort fizic şi nu ridicaţi nimic mai greu decât copilul. De asemenea, este interzis condusul maşinii în primele săptămâni”, au precizat aceştia.