21 Februarie 2019
933 accesări
0 comentarii

Fierul este foarte important pentru organismul uman, tocmai de aceea este necesar ca acesta să rămână mereu în limite normale, pierderile de fier fiind compensate prin absorbţia fierului din alimentaţie.

Dr. Elena Ghiţă, medic specialist hematologie, cu competenţe în ultrasonografie generală spune că cel puţin în cazul femeilor, lipsa fierului duce la o anemie mai pronunţată decât în cazul bărbaţilor, din cauza pierderii lunare de sânge prin menstruaţie.

„Anemia prin deficit de fier (anemia feriprivă) la adolescentă şi la femeia înainte de menopauză se asociază cu pierdere de fier la menstruaţie, sarcină şi lactaţie. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o femeie din cinci suferă de anemie feriprivă.

Anemia prin deficit de fier, determinată de nivelul scăzut al fierului din organism este caracterizată de eritrocite hipocrome şi microcitare şi se asociază frecvent cu hipermenoreea (menstruaţie abundentă). Dacă deficitul de fier este destul de grav, poate provoca anemie ce poate duce la probleme serioase la femeile însărcinate. Aportul de fier este estimat la mai puţin de 60% din volumul recomandat la femeia înainte de menopauză şi femeia însărcinată”, a explicat medicul.
Specialistul a precizat că, în mod normal, se pierd circa 1-2 mg de fier pe zi, iar femeile, în perioada fertilă, prezintă pierderi mai mari din cauza ciclului menstrual. Pierderile de fier sunt compensate, însă, prin absorbţia fierului din alimentaţie.

Cum spuneam, deficitul de fier apare cel mai des la adolescente şi femei, în special la cele care prezintă menstruaţie abundentă. Astfel, absorbţia de fier creşte în timpul perioadelor de depleţie, deşi absorbţia rareori creşte la mai mult de 6 mg/zi.
Medicul este de părere că diagnosticul deficitului de fier trebuie să fie luat în considerare atunci când o pacientă prezintă în antecedente oboseală cronică, ameţeli, flux menstrual abundent. Totuşi, femeile însărcinate nu trebuie să uite că întreaga capacitate de legare a fierului şi sideremia scad în mod fiziologic în cursul sarcinii. Ca urmare, ele pot urma un tratament cât se poate de simplu: fier administrat oral.


Trebuie menţionat că administrarea de suplimente de fier si consumul de alimente bogate în fier pot corecta majoritatea cazurilor de anemii din cauza lipsei de fier. Medicamentele se iau de obicei o dată sau de două ori pe zi. Pentru a beneficia cât mai mult timp de efectul lor, este recomandat ca acestea să fie luate împreună cu vitamina C sau cu suc de portocale. De ce? Pentru că vitamina C ajută la absorţia în organism a fierului.
La câteva zile după administrare, pacientul începe să se simtă mai bine, dar chiar şi aşa, el trebuie să continue tratamentul pentru a reface depozitele de fier.
„Câteodată este necesară o perioadă de şase luni de tratament cu suplimente până când nivelul fierului intră în normal. Dacă sindromul anemic este sever, se fac mai întâi transfuzii de sânge şi apoi se administrează suplimente de fier”, a completat dr. Ghiţă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU