Vara, în general, oamenii sunt expuși înţepăturilor de căpușe. Acesta este şi motivul pentru care tratamentul timpuriu este necesar pentru prevenirea răspândirii bolii Lyme la sistemul nervos, articulaţii și inimă.
Potrivit dr. Mirela Toma, prevenirea mușcăturii de căpușe se face prin folosirea unui repelant corespunzător pe piele și a unui spray cu insecticid pe haine, iar după o ieșire în mijlocul naturii, trebuie să vă verificaţi pe întreaga suprafaţă a corpului. Problema este că, de foarte multe ori, boala este greu de diagnosticat, deoarece, în primă fază, simptomele fie lipsesc, fie sunt puţine şi de multe ori uşor de confundat cu cele ale gripei.
„Deseori, muşcătura de căpuşă poate cauza apariţia unui punct roşiatic pe piele, dar acest lucru nu este valabil în toate cazurile. Chiar şi atunci când apare, această erupţie dispare relativ repede. De asemenea, chiar şi atunci când apar mai multe simptome, diagnosticarea rămâne în continuare un proces complex, deoarece numărul acestora este mare şi ele sunt de natură diferită, de la simptome dermatologice, neurologice sau cardiace, până la cele oftalmologice şi chiar psihiatrice”, a afirmat dr. Mirela Toma.
De obicei, perioada în care aceste simptome diverse se pot manifesta fără ca diagnosticul să fie concluziv este lungă, markerii din sânge dezvoltându-se foarte încet. Din fericire, nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei, astfel încât nu toate înţepăturile duc la boala Lyme. Mai mult decât atât, chiar dacă înţepătura provine de la o căpuşă purtătoare a bacteriei, declanşarea bolii poate fi prevenită prin înlăturarea căpuşei, curăţarea plăgii şi administrarea de antibiotice, după consultarea unui medic infecţionist.