18 Aprilie 2025
50 accesări
0 comentarii

De sărbători ne confruntăm mereu cu aceeași poveste- bucate multe, gustoase și o poftă extraordinară de a mânca din toate. Apoi, la finalul zilei vă simțiți greoi și abia vă mai puteți mișca dintr-o parte într-alta. Cum ar trebui să procedați ca să nu ajungeți în situația de a face excese alimentare, vă explică nutriționistul Veronica Taraciuc, care vine cu unele recomandări pentru masa de Paște.

În primul rând, a precizat medicul, nu ar fi rău ca înainte de Paște să vă cântăriț şi să vă propuneți, totuşi, o limită peste care să nu treceți. Un kilogram, un kilogram şi jumătate este acceptat să luați în greutate, în perioada sărbătorilor pascale, dar nu mai mult. Altfel spus, nu trebuie exagerat cu mâncarea. „Postul Paştelui a fost foarte lung şi dacă după încheierea acestuia, sunt rupte toate limitele, s-a putea să aveţi parte de o vizită la Urgenţă şi nu ar fi recomandat. Acesta este motivul pentru care trebuie să mâncaţi ponderat şi să fiţi mai cerebrali. Să nu exageraţi! Masa de Paște este foarte grea, iar carnea de miel, specifică sezonului, extrem de dificil de digerat. Este o carne roşie, cu multe calorii. Mă întrebaţi dacă masa tradiţională românească de Paște este o problemă? Da, este! De exemplu, consumarea cărnii de miel și oaie în perioada sărbătorilor crește nivelul de purine, deci persoanele care au probleme renale trebuie să nu consume prea multă carne de miel. Nici oamenilor sănătoși nu le este indicat să consume carne de miel în exces, şi, neapărat, să fie asezonată cu legume bogate în fibre, pentru a încuraja tranzitul cărnii care este grasă și calorică. În plus, este necesar a se consuma cât mai multă apă, pentru a spăla rinichii. În general, se recomandă consumul a 120 de grame de carne de miel pentru femei, 150 de grame pentru bărbați. Dacă se mănâncă și friptură și drob de miel, aveţi deja o problemă. Drept urmare, ar fi de mare ajutor dacă înainte de masă ați consuma un pahar de apă cu o lingură cu oțet de mere sau un pahar de apă cu zeama de la o lămâie, care să mențină aciditatea gastrică, dar să alcanizeze mediul intestinal. Ne decompensăm foarte tare dacă mâncăm o supă cu friptură și un desert? Nu! Dacă, în schimb, consumați antreu, cu drob, friptură cu piure și carbohidrați, apoi mai adăugați cozonac, desert, sau salată boeuf, este posibil să aveți o digestie incompletă și să apară problemele asociate. Dacă nu ați rezistat, însă, și ați combinat toate felurile de mâncare, este bine să luați o pauză. Dacă ați consumat la masa de prânz toate cele menţionate, la cină consumați o supă sau o salată. A doua zi, recomand ciorbă, pentru că este nevoie de o zi de recuperare, după o zi de excese alimentare, cu lichide cât mai multe, ceaiuri, supe, apă, lactate fermentate, precum chefir”, a declarat medicul pentru „Cuget liber”.

Contraindicații? Nu faceți abuz de produsele pe bază de maioneză! Puteți înlocui, de exemplu, maioneza tradițională, cu una făcută cu iaurt și muștar. Dacă nu vă plac frunzele și cruditățile, întoarceți-vă în cămara bunicii și mâncați murături, varză murată. Acestea au floră de fermentație care ajută digestia, și, paradoxal, murăturile care sunt fermentate natural nu au oțet care să deranjeze. „Ele și-au produs aciditatea în mod natural, susțin aciditatea gastrică a stomacului, dar nu acidifică mediul intestinal. Doar murăturile achiziționate din comerț, care au agenți de acidifiere introduși, menținaciditatea și la nivel gastric, și intestinal. Murăturile bunicii devin alcaline la nivel intestinal. Nu uitaţi! În mod normal, aveți nevoie de 2,5 - 3 litri de apă pe lichide pe zi, iar 70% să fie, obligatoriu, apă”, a adăugat nutriţionistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU