12 Iulie 2018
1968 accesări
0 comentarii

Chistul ovarian reprezintă o problemă pentru orice femeie. Potrivit dr. Mihai Hriţcu, medic specialist chirurg, chistul este o formaţiune asemănătoare unei pungi cu conţinut lichid, situată în interiorul sau pe suprafaţa ovarelor.

„Chisturile ovariene funcţionale apar datorită ovulaţiei. Orice folicul ovarian mai mare de doi centimetri poate fi numit chist ovarian. Ele pot varia foarte mult în dimensiune (uneori pot fi de dimensiuni foarte mari) şi în etiologie. Cele mai multe chisturi ovariene sunt de natură benignă (necanceroase). Unele dintre ele pot cauza probleme precum eclatarea (ruptura), torsiunea, sângerări şi dureri pelvine. În unele cazuri, este necesară intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea lor. Chisturile ovariene sunt foarte frecvente şi pot fi întâlnite la femeile de toate vârstele. Majoritatea femeilor vor avea un chist ovarian la un moment dat, în perioada de reproducere. Deşi sunt mai puţin frecvente la femeile aflate în menopauză, acestea pot reprezenta o problemă de sănătate mai importantă”, a declarat medicul.

Cele mai frecvente tipuri sunt: chistul funcţional sau simplu, cu varianta de chist hemoragic, care este legat de ciclul menstrual şi dispare de cele mai multe ori spontan fără tratament; chistul endometriozic sau endometriomul; chistul dermoid sau teratomul. Specialistul a mai spus că de cele mai multe ori, chisturile ovariene sunt asimptomatice şi sunt descoperite accidental, la un control ginecologic de rutină sau la o ecografie pelvină. Desigur, în cazul altora, pot exista anumite simptome cum ar fi durerile pelvine, disconfortul abdominal, dureri în timpul contactului sexual.

Pe de altă parte, unele chisturi ovariene pot da complicaţii cum ar fi: torsiunea de ovar şi ruptura de chist ovarian, care se manifestă în principal prin dureri abdominale intense, brusc apărute. Dacă dimensiunile chistului sunt foarte mari, poate să apară disconfort abdominal, datorită comprimării organelor din jur. Chisturile ovariene pot, de asemenea, interfera cu tratamentele de fertilitate. Dr. Hriţcu a explicat că chistul ovarian folicular este unul dintre tipurile de chisturi des întâlnite.

Torsiunea, una dintre cele mai periculoase complicaţii

„După fiecare menstruaţie, pe unul dintre ovare începe să se formeze un folicul, adică o cavitate plină cu lichid, care se dezvoltă timp de câteva zile, până la dimensiunea de aproximativ doi centrimetri, urmând ca la ovulaţie să se spargă şi să elibereze un ovul. După eliberarea ovulului, această cavitate se transformă într-un corp galben, o formaţiune care dispare după aproximativ două săptămâni, după care apare menstruaţia, iar procesul este reluat. Apoi, există chistul hemoragic, care ia naştere tot din foliculul dezvoltat în prima parte a ciclului menstrual, însă cavitatea nu este plină cu lichid, ci cu sânge şi cheaguri sangvine. De obicei, acesta are dimensiuni de până la 5-6 centimetri, având un aspect ecografic diferit faţă de chistul folicular. Acest tip de chist se manifestă de multe ori prin apariţia unei dureri persistente la nivel pelvin, care va rămâne până la dispariţia formaţiunii. Chistul hemoragic face ca menstruaţia să întârzie, însă nu cu mult (2-3 săptămâni). După resorbţia lui apare menstruaţia, iar durerile dispar la rândul lor. Complicaţia majoră a chistului hemoragic este ruptura, care poate duce la hemoragie internă. De aceea în cazul unui chist hemoragic se contraindică activitatea sexuală şi efortul fizic intens. Intervenţia chirurgicală nu are loc decât în cazul torsiunii sau rupturii acestui tip de chist”, a completat specialistul.

Una dintre cele mai periculoase complicaţii ale chistului funcţional este, însă, torsiunea. Aşadar, cu cât chistul este mai voluminos, cu atât mai mare este şi riscul de torsiune.

Prin torsiune chistul nu mai primeşte sânge, astfel începe să se necrozeze, punând în pericol chiar viaţa pacientei.

Cel mai rău este că torsiunea este întotdeauna însoţită de durere atroce, dar cu cât se intervine mai rapid chirurgical, cu atât mai mari sunt şansele de a salva ovarul şi trompa uterină.

Dr. Hriţcu precizează că, deşi cele mai multe chisturi ovariene sunt funcţionale, nu de puţine ori pot fi descoperite la nivelul ovarului formaţiuni chistice complexe, ce nu au legătură cu funcţia ovarului. Deşi sunt benigne, aceste chisturi ar trebui să fie operate, deoarece pot creşte până la dimensiuni ce pot pune în pericol ovarul şi organele din jur. Destul de frecvent este întâlnit chistul dermoid sau teratomul ovarian. Acesta este o formaţiune chistică plină cu ţesut care, în mod normal, nu ar avea ce să caute în ovar, şi anume: piele, glande sudoripare, păr, os, dinţi, unghii, etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU