Hemoroizii trombozaţi sau hemoroizii externi reprezintă un stadiu destul de avansat al bolii hemoroidale, fiind reprezentaţi de acele vene care se inflamează excesiv, ieşind din rect către exterior. În aceste condiţii, fluxul de sânge este mult obstrucţionat de aceste vene, iar vasele de sânge tind să cedeze, formându-se cheaguri de sânge sub piele. Totodată, afecţiunea reprezintă o tumefiere foarte dureroasă, apărută spontan sau în urma constipaţiei şi conţine sânge închegat.
Specialiştii spun că boala hemoroidală acută se manifestă prin dureri în regiunea anală şi a perineului, prin întărirea şi mărirea hemoroizilor şi prin apariţia unei senzaţii acute de corp străin, de asemenea, prin creşterea temperaturii. Nodulii hemoroidali externi au dimensiuni destul de reduse, o consistenţă elastică, iar la atingere, durerea este una moderată. Simptomatologia care însoţeşte tromboza fără proces de inflamaţie mai include senzaţii de mâncărime şi arsuri, care devin mai intense la defecaţie. În acelaşi timp, în regiunea din jurul orificiului anal, se mai poate observa roşeaţă şi edem.
Cum pot fi depistaţi aceşti hemoroizi? Prin simpla palpare a anusului. Astfel, dacă suferiţi de acest tip de hemoroizi, veţi simţi nişte umflături asemănătoare unor mici tumori. Mai mult decât atât, datorită faptului că nu există un flux continuu de sânge, venele sunt aproape strangulate şi astfel hemoroizii trombozaţi capătă o culoare albastru-vineţie.
Urmarea este cât se poate de clară: durerea devine insuportabilă, chiar după câteva zile de la debutul bolii hemoroidale externe. Nu uitaţi, însă! Hemoroizii externi trombozaţi netrataţi pot crea complicaţii destul de grave, degenerând în abces perianal (infecţie purulentă) şi de aici se poate ajunge la fistulă perianală.