Sarcina provoacă emoții pozitive, dar și sentimente negative femeilor. Deseori, gravidele își fac mai multe probleme decât este cazul, își fac griji, când poate n-ar trebui, intră în depresie și își pot schimba starea sufletească de pe o zi pe alta.
„În timpul sarcinii, problemele din trecut legate de familie, nesiguranța, dificultățile în relație și problemele financiare pot deveni probleme reale și imediate. O femeie care așteaptă să nască se confruntă cu modificări ale dispoziției, frica, anxietate, uitare sau probleme de imagine a corpului. Alteori simt iritare, furie sau frustrare, dar altele se pot îndoi de propria lor capacitate de a fi mame bune. Tocmai de aceea, psihoterapia ajută femeile însărcinate, cât și pe partenerii acestora să abordeze problemele susceptibile acestei perioade”, a declarat Veronica Ardelianu, psiholog.
În concluzie, să porți în pântece o altă ființă este un lucru minunat, dar nu și ușor. Nu numai că viitoarele mămici vor fi puse în situația de a face față numeroaselor transformări fizice, dar va trebui să se confrunte și cu o serie de transformări de ordin psihologic.
Desigur, cu toate că știm că este ceva obișnuit ca o femeie însărcinată să se confrunte cu tot felul de îndoieli și temeri, din păcate, în unele cazuri, acestea pot fi mai intense decât ar trebui.
În general, sunt de părere psihologii, o femeie care s-a confruntat cu depresie înainte de a rămâne însărcinată este, în mod evident, mai predispusă riscului ca această afecțiune să revină în forță odată ce este însărcinată. Totuși, nu trebuie ca femeile să se grăbească în a-și pune singure diagnosticul de depresie sau să se panicheze și mai tare. Specialiștii le avertizează pe femeile însărcinate că este ceva normal să aibă fluctuații de dispoziție pe parcursul celor nouă luni. Acestea sunt, practic, o dovadă a faptului că schimbările hormonale petrecute în organismul lor sunt semnificative și vor continua inclusiv post-partum.
Totuși, există anumite manifestări care ar trebui să îngrijoreze și să trimită la un psiholog femeia, chiar dacă în timpul sarcinii schimbările hormonale sunt numeroase.
În primul rând, vorbim despre sensibilitatea prea mare, intensificarea emoțiilor și sentimentelor. De precizat că nu este nimic ieșit în comun dacă vi se umezesc ochii când vedeți lucruri de bebeluș, când vedeți un pui de animal sau bebeluși pe stradă.
Problemele apar atunci când femeilor le vine să plângă, fără a avea un motiv bine întemeiat sau dacă simt că nu se pot opri odată ce încep să plângă și resimt o tristețe sau o deznădejde profunde. În aceste situații, trebuie să cereți ajutorul unui psiholog. De ce? Pentru că, de cele mai multe ori, poate fi vorba de o problemă psihologică mai complexă decât o simplă fluctuație de dispoziție caracteristică perioadei de sarcină, problemă numită simplu depresie.
În alte cazuri, apare teama față de sarcină și față de nașterea propriu-zisă. Astfel, se poate întâmpla ca și femeile optimiste să aibă momente de îngrijorare față de cum se vor simți pe parcursul sarcinii, față de cum vor reuși să facă față sarcinii și față de naștere. Dar pentru unele femei, această teamă poate fi exagerată. Experții numesc această teamă tocofobie. Și aceasta este o problemă psihologică care nu trebuie ignorată, întrucât, uneori, din cauza ei, femeile pot alege să întrerupă sarcina sau să insiste să nască prin cezariană.