26 Decembrie 2024
50 accesări
0 comentarii

Congestia nazală sau nasul înfundat, cum i se mai spune, apare atunci când ţesuturile nazale şi vasele de sânge sunt umflate în exces cu fluid. Desigur, cel mai adesea, aceasta poate fi cauzată de gripă, răceală, alergia la praf, polen, păr de animale de companie sau ca răspuns la iritanţi, precum fumul de ţigară. Congestia nazală poate sau nu să fie însoţită de secreţie.

Practic, congestia nazală este o manifestare vasculară. La nivelul mucoasei nazale există o foarte bogată reţea de vase de sânge, care au rolul de a asigura o cât mai bună funcţionalitate a nasului. Acesta reuşeşte să se adapteze la diferite condiţii. Ca urmare, dacă afară este frig, este necesar ca aerul să fie încălzit, umezit, iar focoasa nazală îşi măreşte volumul şi reduce spaţiul prin care trece aerul. „Atunci când este foarte cald, se strânge mucoasa nazală. Aşadar, congestia nazală presupune o stagnare a sinusurilor în acest sistem de vase de sânge. Ea apare ca un fenomen patologic şi aceasta se datorează diferiţilor factori: urmare a unor traumatisme, contactul cu o atmosferă poluată, plăcerea tinerilor de a sta cu capul sub apă vara şi, în acest fel, mucoasa îşi modifică volumul şi apare această congestie nazală. În plus, aceasta se poate datora unor infecţii nazale, microbiene sau alergii, deci cauzele sunt multiple”, ne-a declarat dr. Gheorghe Comşa, medic specialist ORL.

Problema este că nasul înfundat poate afecta şi urechile, generând senzaţia de urechi înfundate şi poate afecta, de asemenea, şi mirosul. Nasul înfundat trece, de obicei, cam într-o săptămână, însă dacă durează mai mult de atât, este adesea un simptom al unei probleme de sănătate. Nasul înfundat poate fi provocat şi de creşteri necanceroase, numite polipi nazali sau de tumori benigne în pasajele nazale.

Această congestie nazală poate fi o manifestare a altor afecţiuni, cum ar fi bolile de inimă. Practic, apare această congestie, iar bolnavii se plâng de senzaţia de nas înfundat. Totodată, ea poate apărea şi ca efect în urma administrării unor medicamente pe care aceştia trebuie să le ia. Indiferent de situaţie, însă, congestia nazală trebuie combătută, iar la îndemână sunt spray-urile şi picăturile nazale care conţin substanţe care produc o vasoconstricţie. Astfel, se reduce volumul mucoasei nazale, iar respiraţia devine uşoară.

„Atenţie mare, însă. Acestea nu pot fi administrate perioade îndelungate de timp, pentru că ele ajung să distrugă structura mucoasei nazale şi oamenii să devină dependenţi de aceste picături, iar efectul lor să fie din ce în ce mai slab. Există pacienţi care vin şi ne spun că folosesc un tub întreg pe zi pentru că nu pot respira. Putem combate corect această congestie nazală, având diagnosticul şi ştim despre ce este vorba”, a adăugat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU